Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Levits gatavs reanimēt Satversmes 81. pantu

© lmārs ZNOTIŅŠ, VPK

Ņemot vērā, cik ātri Saeima likumā pārvērta Valsts prezidenta Egila Levita ierosinājumu būtiski palielināt politisko partiju finansējumu no valsts budžeta un to, ka viņa ideja par Valsts padomes izveidošanu, kaut arī kritizēta, tomēr virzās uz priekšu, var pieņemt, ka pārredzamā nākotnē tiks atjaunots arī Satversmes 81. pants, kurš noteiktos apstākļos valdībai dod tiesības pieņemt noteikumus ar likuma spēku.

Satversmes 81. pants Latvijas konstitūcijā, kas tiek uzskatīta par vienu no vecākajām pasaulē, pastāvēja līdz 2007. gadam, kad sabiedrības spiediena rezultātā tas no Satversmes tika svītrots. Tika uzskatīts, ka tas pārlieku bieži tiek izmantots valdošo partiju savtīgu mērķu sasniegšanai.

E. Levits jau tolaik iebilda šādam lēmumam, jo uzskatīja, ka noteiktos apstākļos šīs pamatlikuma valdībai deleģētās tiesības būtu neaizstājamas, taču viņā neieklausījās. Jaunā koronavīrusa izraisītās ārkārtējās situācijas apstākļos - it sevišķi, kad pašizolācijā Artusa Kaimiņa inficēšanās dēļ nonākusi lielākā daļa Saeimas deputātu, šis jautājums atguvis aktualitāti un Valsts prezidents ir gatavs aizsākt diskusiju par 81. panta atjaunošanu.

Valsts prezidents ir gatavs arī piedāvāt uzlabotu tā redakciju, kurā 81. panta kārtībā pieņemtie noteikumi tiktu terminēti laikā, bet Saeimai būtu tiesības tos atsaukt arī pirms šā termiņa beigām.

Prezidents gan uzskata, ka ārkārtējās situācijas apstākļos ir daudz svarīgāki uzdevumi par Satversmes grozīšanu, taču šis varētu būt piemērots laiks, lai politiķi un sabiedrība uzsāktu diskusiju par šāda lēmuma nepieciešamību. Taču, ja rastos tāda nepieciešamība Saeima varētu šo pantu atjaunot, arī lielākajai daļai deputātu atrodoties pašizolācijā.

Jāatgādina, ka Satversmi var grozīt, ja Saeimas sēdē piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas deputātu. Līdz šim aktuālajā Satversmes interpretācijā, kas noteica, ka Saeimai obligāti jāpulcējas klātienē, lielākajai daļai deputātu atrodoties pašizolācijā, tas nebija iespējams.

Taču pirmdien, E. Levitam konsultējoties ar valsts lēmējvaras - Saeimas, izpildvaras - Ministru kabineta un tiesu varas - Satversmes un Augstākās tiesas augstākajiem pārstāvjiem, tika apstiprināts juridiski saistošs dokuments, kas nosaka, ka arī Saeima noteiktos apstākļos, lai nodrošinātu valsts pastāvēšanu un sabiedrības drošību, izmantojot 21. gadsimta tehnoloģijas, var pulcēties arī attālināti.

Jau vēstīts, ka, A. Kaimiņam saslimstot ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izmeklēs visus parlamentāriešus un citus parlamenta darbiniekus. Tāpat cilvēkiem, kuri ir kontaktējušies ar Kaimiņu, turpmākās 14 dienas ir jāpavada pašizolācijā, sekojot līdzi savam veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā vēršoties pēc mediķu palīdzības.

Ņemot vērā, ka A. Kaimiņš kontaktējies arī ar valdības pārstāvjiem un piedalījies koalīcijas partiju Sadarbības padomes sēdēs, pašizolēties nepieciešams arī valdības locekļiem, arī Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam. Šī situācija aktuālu padarīja jautājumu par Saeimas rīcībspēju, bet nu līdz ar jaunāko Satversmes interpretāciju jautājums ir atrisināts.

Cenšoties minimizēt vīrusa izplatīšanās riskus, Saeimas koalīcija, vēl pirms tika konstatēta A. Kaimiņa saslimšana, mēģināja vienoties par Saeimas frakciju deputātu pārstāvniecības proporcionālu samazināšanu, nodrošinot vien to, lai Saeima, saglabājot kvorumu, būtu lemttiesīga, taču opozīcijas iebildumu dēļ šī vienošanās aizvadītajā piektdienā tā arī netika panākta. Nākamajā dienā A. Kaimiņš paziņoja par savu saslimšanu, kas opozīciju vedināja domāt, ka koalīcija ar savu priekšlikumu mēģināja apsteigt notikumus un nodrošināt savu vairākumu apstākļos, kuros faktiski tas zaudēts.