Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Neraugoties uz pandēmiju, Krievija gatavojas rīkot referendumu

© AFP/SCANPIX/LETA

Neraugoties uz koronavīrusa pandēmiju, Krievija tomēr gatavojas nākammēnes rīkot referendumu par konstitūcijas grozījumiem, kas potenciāli var paildzināt prezidenta Vladimira Putina atrašanos pie varas, piektdien vēsta oficiālie mediji.

22.aprīlī plānotais balsojums varētu tikt rīkots vairāku dienu laikā, lai izvairītos no garām rindām, kas var sekmēt koronavīrusa izplatīšanos.

"Mēs ierosinām rīkot balsojumu trīs līdz septiņu dienu laikā," norādīja centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Ella Pamfilova, izsakoties par koronavīrusa risku mazināšanas pasākumiem.

Krievijā apstiprināti aptuveni 200 koronavīrusa gadījumu, viens cilvēks miris. No dzīves aizgājusi 79 gadus veca sieviete, kurai veselības problēmas bijušas vēl pirms saslimšanas ar Covid-19.

67 gadus vecais Putins pie varas Krievijā, ieņemot prezidenta un premjerministra amatus, bijis 20 gadus. Krievijas un PSRS līderu vidū neviens valsts vadītājs pie varas nav atradies tik ilgi kopš tirāna Josifa Staļina laikiem.

Konstitūcijas grozījumu vidū ir minimālās algas noteikšana, kā arī pensijas līmeņa sasaiste ar dzīves dārdzības līmeni, kas pilsoņus varētu motivēt balsot grozījumiem par labu.

Grozījumi paredz, ka Krievijā tiks aizliegtas viendzimuma pār laulības, turklāt pamatlikumā būs minēts Dievs, šādi iezīmējot atteikšanos no Padomju Savienībā valdījušās ateisma doktrīnas.