Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Politiskajām partijām Latvijā uzticas vien seši procenti iedzīvotāju

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Pagājušā gada rudenī politiskajām partijām uzticību paudušie vien seši procenti Latvijas pilsoņu, norādīts Eiropas Komisijas (EK) publicētā kārtējā "Eirobarometra" pētījumā.

Savukārt pilsoņu uzticēšanās politiskajām partijām kaimiņvalstīs ir augstāka - politiskajām partijām uzticas 13% Igaunijas un 9% Lietuvas aptaujāto pilsoņu.

Tāpat pētījumā secināts, ka pagājušā pusgada laikā nav vērojamas būtiskas izmaiņas Latvijas pilsoņu sniegtajam uzticības novērtējumam par dažādām vietējā mēroga institūcijām.

37% no aptaujātajiem Latvijas pilsoņiem uzticas tiesai vai Latvijas tiesu sistēmai, 65% uzticas policijai, 69% no respondentiem uzticas armijai, bet trešā daļa, proti, 32% uzticas valsts pārvaldei Latvijā. Savukārt 49% uzticas reģionālā vai vietējā līmeņa institūcijām, bet 28% - Latvijas valdībai. Pētījumā norādīts, ka vien 19% respondentu uzticas Saeimai.

Ievērojami lielāks uzticības līmenis ir Eiropas Savienībai - tā atbildējuši 53% aptaujāto Latvijas pilsoņu un teju puse - 48% - pauduši uzticību ANO.

"Eirobarometra" 92 aptauja Latvijā notika no 2019.gada 14. Līdz 28.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1000 Latvijas pilsoņi vecumā no 15 gadiem. Aptauju Latvijā veica vadošā pētījumu un konsultāciju kompānija Latvijā "Kantar".

"Eirobarometrs 92" ir trīsdesmit otrā "Eurobarometer Standard" aptauja, kopš Latvija ir kļuvusi par ES dalībvalsti. "Eurobarometer Standard" pētījums tiek veikts divas reizes gadā, un šīs aptaujas laikā tiek sekots līdzi pilsoņu viedoklim par dažādiem ES un tās dalībvalstu aktuālajiem jautājumiem.