Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Atklājas OIK komisijas konsultantes apšaubāmas konsultācijas aizdomās turētām personām Dinaz lietā

© Publicitātes foto

Pēc Nekā personīga pirms diviem gadiem atklātajām krāpnieciskajām shēmām OIK atbalsta sistēmā, pret vairākiem uzņēmējiem policija sāka kriminālizmeklēšanu. Daudzas obligātās iepirkuma atļaujas anulēja, tādējādi ietaupot vairākus simtus miljonus, ko mēs apmaksājam ar saviem elektrības rēķiniem. Taču spēkā joprojām ir 350 atļaujas un salīdzinājuma- kopējais komersantiem izmaksātā atbalsta apjoms pirms diviem gadiem pārsniedza valsts budžeta izdevumus ambulatorajai aprūpei. Iepriekšējā ekonomikas ministra ierosinājumu pilnībā atcelt OIK Saeima atbalstīja, taču realitātē nekas nav mainījies. Šonedēļ savu gala ziņojumu pieņēma OIK parlamentārās izmeklēšanas komisija. Pēc deviņiem mēnešiem tā secinājusi to pašu, par ko Saeima jau reiz nobalsojusi - OIK ir jāatceļ. Komisijas darbam iztērēti turpat 24 tūkstoši, taču gala dokumentā nav ne juridiska, ne ekonomiska izvērtējuma, norādā raidījums "Nekā personīga".

OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju izveidoja pagājušā gada jūnijā. Par tās vadītāju ievēlēja KPV LV pārstāvi Ievu Krapāni, jo obligātās iepirkuma komponentes sistēmas atcelšana bija viena no galvenajām tēmām kpvlv priekšvēlēšanu kampaņā.

Komisijai bija jānonāk pie atbildēm, kā veidojās OIK atbalsts un kādu kaitējumu tas nodarījis. par konsultanti komisijas priekšsēdētāja, ar citiem neapspriežoties, uzaicināja mazpazīstamo Inetu Muižnieci, bijušo izmeklētāju Finanšu policijā.

INETA MUIŽNIECE

Saeimas Parlamentārās Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas mērķiem un nodarīto kaitējumu vecākā konsultante

Kas jūs tieši uzaicināja?

Krapānes kundze.

Bijāt iepriekš pazīstamas?

Nē.

Viņa vienā dienā piezvanīja un teica, sāciet strādāt?

Nē, es biju iesūtījusi cv, jo zināju, ka ir vakance. Un, ka tiek meklēts cilvēks. Un tam nav nekāda sakara ar politiskajām aprindām. Tas ir saistīts ar profesionālajām aprindām. Es esmu strādājusi par izmeklētāju. Un cilvēki to zināja.

IEVA KRAPĀNE

Saeimas deputāte, Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas mērķiem un nodarīto kaitējumu priekšsēdētāja (KPV LV)

Cilvēks nāca. Cv bija samērā izcils. Un nevienam no komisijas locekļiem nekad neradās šaubas vai pretenzijas par šo te vecāko konsultanti Inetu Muižnieci.

Laiks, kad Muižniece strādāja VID struktūrās, sakrīt ar skaļo finanšu policijas izmeklēšanu tā dēvētajā DINAZ krimināllietā. 2001.gadā tiesībsargiem radās aizdomas, ka Dinaz grupas uzņēmumi krāpjas ar nodokļiem, it kā veicot eksporta operācijas ar pašu saražotām mikroshēmām. "DINAZ" dibināja desmitiem firmu, kas ātri bankrotēja, nesamaksājot valstij nodokļus. Viens no Dinaz grupas locekļiem Jevgēņijs Hlopoks, kuram krimināllietā ir liecinieka statuss, atceras, ka laikā, kad uzņēmumam sākās problēmas ar finanšu policiju, pie viņiem uz biroju sākusi nākt Ineta Muižniece, kas konsultējusi uzņēmējus.

JEVGĒŅIJS HLOPOKS

uzņēmējs

Bija aizdomas pret "Dinaz" saistībā ar PVN nodokli Daugavpils muitā un viņa (Muižniece) kaut kādā sakarā konsultēja. Nu, ne tikai kaut kādā sakarā- viņa teica mums priekšā, zināmā mērā palīdzēja. Visas detaļas es nezinu, bet to, ka viņa pie mums nāca un konsultēja Jermolajevu (Nikolaju), Buselu (Viktoru), viņa tieši ar viņiem kontaktējās! Tā tas bija! Kontaktēties ar viņu mēs sākām vēl tad, kad viņa bija Finanšu policijas darbiniece.

INETA MUIŽNIECE

Saeimas Parlamentārās Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas mērķiem un nodarīto kaitējumu vecākā konsultante

Kādā sakarā jūs konsultējāt Jermolajevu?

Es viņu pazīstu. Bet es viņu neesmu konsultējusi.

Bet ir liecinieki, kas stāsta, ka esat bijuši viņu darbā vietā un viņus konsultējusi.

Lai taču viņi stāsta.. Viņus arī intervējiet, ko viņi tur ir redzējuši. Es atvainojos, man ir darbs..

Bet sakiet, vai neuzskatāt, ka strādājāt uz abām pusēm laikā, kad Finanšu policijā izmeklēja Dinaz lietu?

Nē, neesmu nekad to darījusi.

Un , kāpēc, lai Dinaz lietā iesaistītie jūs apmelotu?

Es par to neko nezinu. To viņiem arī jautājiet.

2014.gadā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, krāpšanu un naudas atmazgāšanu pret Dinaz degvielas staciju tīklu sākās jauna izmeklēšana. Un kratīšanu laikā atrasto naudu vairāk nekā vienu miljonu ieskaitīja valsts budžetā kā noziedzīgi iegūtu. Vairākas personas atzina par aizdomās turētajām. Arī Nikolaju Jermolajevu, vienu no Dinaz dibinātājiem. Viņš 2017.gada oktobrī rakstīja prokuratūrai vēstuli, ka lieta pret viņu ir pasūtījums. To viņam esot apliecinājuši bijušie Finanšu policisti Ineta Muižniece, un Māris Kaminskis.

Tā kā vēstule ir oficiāli reģistrēta prokuratūras lietvedībā un fakti tikuši pārbaudīti, Muižniece savus kontaktus ar aizdomās turamo Jermolajevu nenoliedz. Taču apgalvo, ka tolaik ar Jermolajevu esot tikusies ne saistībā ar finanšu policijas izmeklēšanu pret uzņēmējiem.

INETA MUIŽNIECE

Saeimas Parlamentārās Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas mērķiem un nodarīto kaitējumu vecākā konsultante

Vai jūs esat tikusies ar Jermolajevu pati?

Protams!

Es viņu pazīstu. Es taču to nekad neesmu slēpusi.

Un kādā sakarā jūs ar viņu tikāties?

Es meklēju tajā brīdī darbu.

Kurā gadā tas bija?

2016 laikam.

IEVA KRAPĀNE

Saeimas deputāte, Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas mērķiem un nodarīto kaitējumu priekšsēdētāja (KPV LV)

Jūs tātad uzticējāties viņu iepriekš nepazīstot?

Nē, es viņu iepriekš nepazinu.

Tas nav mazliet nenopietni? Saeima izvēlas konsultanti, maksā nodokļu maksātāju naudu, nepainteresējoties ne par pagātni, ne profesionālu darbību?

Par ko man tieši bija jāinteresējas?

OIK komisijas darbs nodokļu maksātājiem papildus izmaksājis 24 tūkstošus. (23 549) 10 tūkstošus (10 092) pirms nodokļus nomaksas saņēmusi komisijas priekšsēdētāja Krapāne. Ar konsultanti slēgts uzņēmuma līgums un Muižniecei samaksāti vairāk nekā 7 tūkstoši (7095 eiro). Vēl algota sekretāre un papildus samaksu ieguvis arī Saeimas deputāts Mārtiņš Šteins. Bet deviņu mēnešu komisijas darba rezultāts ir vispārējs situācijas apraksts un secinājums, ka OIK jāatceļ. Pamatojuma, kā to tiesiski izdarīt, nav.

IEVA KRAPĀNE

Saeimas deputāte, Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas mērķiem un nodarīto kaitējumu priekšsēdētāja (KPV LV)

Mēs vēlamies, lai nekavējoties atceltu OIK.

Komisijas pārstāvis Viktors Valainis par gala ziņojumu nebalsoja. Un to sauc par nepilnīgu. Viņš kopā ar zinātniekiem ir izstrādājis alternatīvo OIK ziņojumu uz 90 lappusēm, kurā konkrēti piedāvā kā samazināt atbalstu. Saeimas deputāts uzsver, ka viņu izpētītais ļauj izteikt varbūtību, ka aptuveni 100 mt lielo atbalsta maksājumu saņēmēji iespējams krāpjas.Un lūgs to pārbaudīt.

VIKTORS VALAINIS

Saeimas deputāte, Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas mērķiem un nodarīto kaitējumu pārstāvis (ZZS)

Manā ieskatā komisijas kopējais izvērtētais darba apjoms nav pilnīgs. Tā ir tikai daļēja pieskaršanās un savā ziņā ir nokopēts tas, ko iepriekšējā valdība principā bija izdarījusi . Kas ir Māra Kučinska ziņojums.

Ja mēs skatāmies pa to gadu, kas ir pagājis, kopš strādā šī valdība un ekonomikas ministrs, mēs savā gala ziņojumā ļoti skaidri ielikām šo, ka patiesībā jau nekas nav mainījies.

IEVA KRAPĀNE

Es ļoti gaidu nākošo ceturtdienu, kad mēs ziņojumu varēsim nolasīt no Saeimas. Mēs ļoti ceram, ka visas tiesībsargājošās institūcijas sadosies rokās, lai vienreiz izbeidzam šīs te lietas.