Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Ķīna kritizē Igaunijas izlūkdienesta ziņojumu; pieprasa viekt "labojumus"

© EP/SCANPIX/LETA

Ķīnas vēstniecība Tallinā kritizējusi pagājušajā nedēļā publiskoto Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienesta ziņojumu, kurā cita starpā pieminēti iespējamie apdraudējumi no Ķīnas puses, un pieprasījusi izlabot apgalvojumus, kas vēstniecības ieskatā neatbilst patiesībai, raksta avīze "Postimees".

Kā teikts vēstniecības interneta vietnē ievietotajā paziņojumā, 12.februārī publiskotais ziņojums "raisa neizpratni, jo attiecībā uz Ķīnu liecina par nekompetenci, aizspriedumiem un Aukstā kara laiku domāšanu".

"Ignorējot Ķīnas un Igaunijas perspektīvās attiecības, Ķīna tajā raksturota kā valsts, no kuras var sagaidīt apdraudējumus, balstoties uz nepamatotiem stāstiem, izkropļojot faktus vai tīši uzbrūkot. Tas darīts neprofesionāli un bezatbildīgi," norādījusi vēstniecība. "Šī informācija maldina gan Igaunijas, gan pasaules sabiedrību, kaitē divpusējām attiecībām un aizvaino ķīniešus, kuri pret Igauniju noskaņoti labvēlīgi. Mēs kategoriski pieprasām labot to ziņojuma sadaļu, kas attiecas uz Ķīnu."

Vēstniecība pieprasījusi, lai Igaunijas izlūkdienests, "balstoties uz faktiem un patiesību, izlabo savus nepatiesos apgalvojumus, kliedējot negatīvo iespaidu", un ieteikusi tam "pielikt vērtīgus praktiskas pūliņus, lai atbalstītu divpusējo attiecību attīstību".

Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests savā ziņojumā norādīja uz strauji pieaugošo Ķīnas ārpolitisko aktivitāti, kas izpaužas centienos uzspiest savu pasaules uzskatu un standartus.

"Pašreizējie Ķīnas līderi aizvien mazāk turas pie iepriekšējā prezidenta Hu Dzjiņtao atbalstītās “mierīgas attīstības” koncepcijas un aizvien vairāk visā pasaulē uzsver vēstījumu par Ķīnu kā lielvaru, kas ieradusies uz palikšanu, kamēr citiem vienkārši jāpielāgojas šai “jaunajai pasaules kārtībai”,” norādīja izlūkdienests.

"Iespējamā Ķīnas investīciju izmantošana politiskos nolūkos un iespējamā tehnoloģiskās atkarības veidošanās jāvērtē kā apdraudējumi, ar kuriem aizvien vairāk jārēķinās, domājot par Igaunijas drošību," secināja ziņojuma autori.