Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Dienvidāfrikas republika gatava slēgt divpusējās sadarbības līgumu krimināllietās

© Kristaps Kuhaļskis/ F64 Photo Agency

Dienvidāfrikas republika (DĀR) tuvākajā laikā ir gatava slēgt divpusējās sadarbības līgumu par tiesisko palīdzību krimināllietās ar Latviju, sociālajā tīklā "Twitter" pavēstījis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Savā ierakstā viņš norādījis, ka tiek darīts viss iespējamais Dānijā aizturētās Latvijas pilsones Kristīnes Misānes tiesību aizsardzībai. Viņš atzīmējis, ka šodien ir sazinājies ar Eiropas Komisijas viceprezidentes Veras Jurovas biroju, lai "paceltu jautājumu Eiropas Savienības līmenī" ministru sanāksmē Briselē.

Faktiski šāds sadarbības līgums ar DĀR nozīmē to, ka brīdī, kad Misāne nonāktu DĀR, Latvijas Ģenerālprokuratūrai būtu tiesības lūgt, lai Misāne tiktu izdota uz Latviju izmeklēšanai un vai tiesāšanai. Savukārt, ja viņa tiks tiesāta un notiesāta DĀR, tad Latvijas Tieslietu ministrijai būs tiesības prasīt viņu izdot uz Latviju, lai sev piemēroto soda mēru viņa varētu izciest šeit.

Tikmēr Latvijas prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūrai LETA Ģenerālprokuratūra patlaban strādā ar visu tās rīcībā esošo aktuālāko informāciju, lai meklētu iespējamos tiesiskos risinājumus pozitīvam Misānes lietas atrisinājumam.

Patlaban tiek gatavota arī informācija Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) birojam un veikti citi uzdevumi, lai risinātu minēto lietu.

Jau vēstīts, ka 22.janvārī Valsts prezidents Egils Levits iesniedza piedāvājumu DĀR prezidentam par tiesisko sadarbību krimināllietās.

Misāne kopš 2018.gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānijas tiesa pagājušajā nedēļā nolēma viņu neatbrīvot no apcietinājuma, kas faktiski nozīmē, ka 20.februārī viņa tiks izdota DĀR.

Tikmēr petīciju Misānes atbalstam vietnē "change.org" parakstījuši jau vismaz 27 000 atbalstītāji.

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Šo lietu tika piedāvāts Pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.