Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Politika

Ukrainas prezidents atbrīvo no amata savas kancelejas vadītāju

© AFP/SCANPIX/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien atbrīvojis no amata savas kancelejas vadītāju, un šis lēmums tiek tulkots kā pazīme, kas liecina par pieaugošajām domstarpībām prezidenta komandā.

Līdzšinējo kancelejas vadītāju Andriju Bohdanu amatā nomainīs Zelenska padomnieks ārpolitikas jautājumos Andrijs Jermaks.

Ukraiņu mediji jau sen ziņojuši par nesaskaņām starp Bohdanu un Jermaku.

Domnīcas "Penta centrs" vadītājs Volodimirs Fesenko norāda, ka Bohdana agresīvais darbības stils "sagādājis viņam daudz ienaidnieku".

Eksperti arī norāda, ka Bohdana atcelšana no amata varētu liecināt par Zelenska centieniem norobežoties no miljardiera Ihora Kolomoiska, pie kura Bohdans savulaik strādājis kā jurists.

Daži eksperti norāda, ka Kolomoiskis, kuram pieder arī televīzijas kanāls, kas savulaik pārraidīja komēdiju seriāli ar Zelenski galvenajā lomā, mēģinājis izmantot savas iepriekšējās attiecības ar prezidentu, lai ietekmētu Ukrainas valdības politiku un aizstāvētu savas biznesa intereses.

"Prezidents vēlas norobežoties no Kolomoiska, kas neslēpj savas ambīcijas ietekmēt gan iekšpolitiku, gan ārpolitiku," norāda politikas eksperts Vadims Karasevs.

Daļa ekspertu pauž viedokli, ka Kolomoiskis centies panākt, lai Zelenskis ieņemtu labvēlīgāku nostāju pret ASV prezidentu Donaldu Trampu, pret kuru tika ierosināta impīčmenta procedūra saistībā ar Baltā nama centieniem panākt, lai Ukraina uzsāk izmeklēšanu pret Trampa politisko sāncensi Džo Baidenu.