Urbanovičs: Rīgas domes atlaišanas likumprojekta "kastrēšana" apliecinās koalīcijas krāpniecību

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Esošā Rīgas atlaišanas likumprojekta "kastrēšana", no tā izņemot norādes uz atkritumu apsaimniekošanas krīzi galvaspilsētā, apliecinās koalīcijas krāpniecību, uzskata partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs.

Saeimā jau tiek skatīts viens likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu, atgādināja deputāts. "Likumprojekts ir ļoti konkrēts - ar konkrētu ieganstu saistībā ar atkritumu krīzi. Ja no likumprojekta tiks izņemts prezumējums par pārkāpumu atkritumu apsaimniekošanas jomā, tas nozīmēs, ka [vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris] Pūce atzīs, ka krīze bijusi izdomāta un paša radīta," teica Urbanovičs.

Politiķis ļāva noprast, ka likumprojektā, kas Saeimā nonācis līdz galīgajam lasījumam, nedrīkstētu veikt labojumus. "Tas ir koalīcijā atbalstīts viedoklis, ka Rīgā ir atkritumu krīze. Ja likumprojekts tiks papildināts vai mainīts, tad tas nozīmēs atzīšanos krāpniecībā. Godīgāk būtu iesniegt jaunu likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu," uzskata deputāts.

"Ja sāksies jaunas žuļicības par pseido miskastu krīzi, likumprojektā ieliekot [Rīgas mēra Oļega] Burova nespēju savākt kvorumu... Burovam ir iestāstīts no Pūces draugu puses, ka viņš būs baigais varonis, ja pats sevi atlaidīs," izteicās politiķis.

Urbanovičs norādīja, ka priekšlikumus esošajam likumprojektam iesniegt vairs nevar. "Kastrēt šo likumu zem izkārtnes "izveidot citu likumu" - tā būs kārtējā sliktas attieksmes pret Latvijas ļaudīm un likumdošanas tradīcijām demonstrēšana," vērtēja politiķis.

Viņš neņēmās spriest, kāpēc Burovs ir piekritis īstenot šādu gājienu, lai nodrošinātu Saeimas koalīcijai iespēju atlaist Rīgas domi.

"Kas tās par mentālām spēlēm ar Burova smadzenēs ieplantētu fikciju, tas ir ilgi pētāms jautājums, tostarp arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam. Kas viņam ir sasolīts nākotnē vai par pagātni, ja viņš nodarbojas ar suicīdu un piesmej pats savu darbu, nevaru atbildēt. Manas aizdomas ir vistumšākās," sacīja Urbanovičs.

Jautāts, vai "Saskaņa" būtu gatava radīt kādus apstākļus, kas varētu uz kādu laiku atlikt Rīgas domes atlaišanu, Urbanovičs pauda, ka problēmas tiks risinātas tad, kad tās būs atnākušas, neprognozējot un nesatraucoties pirms laika. Pēc nedēļas Saeimai galīgajā lasījumā būs jāizskata esošais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu.

"Šī būs kārtējā šī sasaukuma valsts nozagšanas akcija, jo likumu rakstīšana savtīgu, īslaicīgu vajadzību dēļ ir visas valsts nozagšana. Tas ir vēl trakāk nekā deviņdesmitajos gados topošie oligarhi sev rakstīja privatizācijas likumus. Te tiek nozagta valsts, jo likumdevējs tiek pārvērsts par viņu iegribu reģistrētāju. Mēs dzīvojam absolūti netiesiskā valstī," izteicās "Saskaņas" līderis.

Kā ziņots, trešo reizi pēc kārtas nenodrošinot kvorumu sēdes norisei, Rīgas domes deputāti ir radījuši tiesisku pamatu Saeimai lemt par domes atlaišanu.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", trīs pēc kārtas nenotikušas sēdes ir viens no iemesliem, kas Saeimas deputātiem dod iespēju lemt par konkrētās pašvaldības domes atlaišanu.

Saeimā pašlaik izskatīšanā ir likumprojekts, kas paredz Rīgas domi atlaist, ņemot vērā tās nespēju veikt vienu no tās autonomajām funkcijām - sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Rīgas dome nepiekrīt tai izvirzītajiem pārmetumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosinās papildināt Saeimā jau konceptuāli atbalstīto Rīgas domes atlaišanas likumprojektu saistībā ar kvoruma trūkumu trīs sēdēs pēc kārtas, šodien žurnālistiem pastāstīja Pūce.

VARAM attiecīgo priekšlikumu šodien iesniegs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Pūce norādīja, ka saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli pēc priekšlikumu iesniegšanas termiņa beigām VARAM vairs nevar virzīt savus priekšlikumus, taču par attiecīgā priekšlikuma virzīšanu un atbalstīšanu var lemt pati komisija.

Par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu atbildīgā Budžeta komisija uz sēdi varētu sanākt jau nākamajā nedēļā, lai lemtu par esošā likumprojekta un tā ietekmes ziņojuma papildināšanu ar jaunajiem apstākļiem. Paredzēts, ka jautājums par Rīgas domes atlaišanu Saeimas plenārsēdē arī varētu nonākt jau nākamajā nedēļā.