Vēlēšanu gaidās spriedzi neiztur Attīstībai/Par!

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Vai jeb drīzāk kad notiks Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, droši pateikt pašlaik nav iespējams – likumu par Rīgas domes atlaišanu Saeima varētu apstiprināt tikai nākamnedēļ, bet opozīcija un sarežģītā koalīcijas partnere KPV LV atkal var iedarbināt mehānismu, kas procesu aizkavēs uz diviem mēnešiem. Taču tas nav kavējis uzsākt priekšvēlēšanu aģitāciju, kurai iztērētos līdzekļus līdz vēlēšanu dienas izsludināšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs neuzskaitīs.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām gatavojas visas galvaspilsētas atslēgas kārojošās partijas. Līdzšinējie partneri - Saskaņa un Gods kalpot Rīgai, meklējot pie partijām līdz šim nepiesaistītus politiskos tīrradņus, darīs to atsevišķi. Arī Attīstībai/Par!. Tā, zondējot sadarbības iespējas ar Progresīvajiem, jau nominējusi savu mēra amata kandidātu - Saeimas deputātu Mārtiņu Staķi. Savukārt Vienotība un Nacionālā apvienība joprojām gaida, kā uz aicinājumu veidot vienotu nacionāli konservatīvu sarakstu reaģēs Jaunā konservatīvā partija.

Trijnieka sarunas aprāvās janvāra otrajā pusē, bet sarunas uzsākusī Vienotība vēl cerēja, ka līdz 31. janvārim partneri Saeimā sniegs atbildi. Tā esot solīts. Atbilde netika sagaidīta, jo, kā pauž Juta Strīķe, viena no konservatīvo līderēm, nekādi solījumi par termiņiem nav doti. Viņa sola, ka partijas lēmums partneriem tiks darīts zināms pēc domes atlaišanas.

Gaidītās atbildes vietā partneri aizvadītajā sestdienā saņēma lakonisku konservatīvo priekšsēdētāja Jāņa Bordāna ierakstu mikroblogošanas vietnē Twitter. Pie bildes, kurā smaidīgs J. Bordāns pa satiksmei slēgto Blaumaņa ielu vienā solī iet ar Saeimas deputātu un J. Bordāna vadītās Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāru Juri Jurašu, pievienots teksts: «Vienkārši iedomājieties: galvaspilsētas mērs, kurš neņem kukuļus.»

Atbildi tā arī nesaņēmušie partneri šādu ierakstu tulko nešauboties - konservatīvie, zondējot partnerus un vēlētājus, vai tiem būs pieņemami, ka Rīgas domi 13. Saeimas vēlēšanu dēļ pametušais J. Jurašs pametīs nu arī Saeimu, lai atkal atgrieztos domē, uzsākuši priekšvēlēšanu kampaņu un pieteikuši J. Jurašu kā potenciālo Rīgas mēru.

Atbildes reakcijas politisko konkurentu vidū atšķiras. Vienotība neatkāpjas no pozīcijas, ka, veidojot kopēju sarakstu, par tā līderi jāapstiprina Vilnis Ķirsis. Viņš ir vienīgais uz šo Rīgas domes sasaukumu virzītais mēra amata kandidāts, kas nav pametis vēlēšanās iegūto deputāta amatu. Konservatīvo kandidāte Juta Strīķe domi pameta, lai kļūtu par Saeimas deputāti, bet Nacionālās apvienības kandidāte Baiba Broka apvienību pametusi un pieslējusies deputātu grupai, kuru veido no domes opozīciju veidojošajām partijām izstājušies vai izslēgti deputāti.

Vienotība, cenšoties neprovocēt nervozo partneri, uz J. Bordāna ierakstu reaģē nogaidoši, cenšoties saglabāt nosvērta un prognozējama partnera tēlu. Savukārt Attīstībai/Par! stratēģiem tas bijis pietiekams kairinājums, lai uzsāktu priekšvēlēšanu kampaņu. Neoficiāla informācija liecina, ka J. Bordāna ieraksts bijis viens no katalizatoriem, kas detonējis lēmumu par sākotnēji nākamnedēļ plānotās kampaņas sākšanu jau šajā nedēļā. Pirmdien uz Rīgas ielām jau parādījās plakāti ar M. Staķi un solījumiem par gaišāku nākotni rīdziniekiem, bet tajā pašā Twitter vietnē M. Staķis skubina konkurentus izvirzīt arī savus mēra amata kandidātus, lai, dodot rīdziniekiem pietiekami daudz laika pārdomām, diskusiju par galvaspilsētas nākotni aizsāktu pēc iespējas ātrāk.

Saskaņā ar likumu ārkārtas vēlēšanu gadījumā priekšvēlēšanu aģitācijas periods, kura laikā KNAB uzskaita partiju iztērēto naudu, sākas brīdī, kad tiek izsludinātas vēlēšanas, un beidzas vēlēšanu dienā. Tādēļ Attīstībai/Par! līdz Centrālās vēlēšanu komisijas paziņojumam bez satraukuma var tērēt nule no valsts budžeta saņemtos 293,5 tūkstošus eiro. Pēc vēlēšanu dienas pasludināšanas kandidējošās partijas aģitācijai varēs tērēt 100,6 tūkstošus eiro. Taču tam būs atvēlēts krietni mazāk laika. Ja kārtējo vēlēšanu priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir 120 dienas, tad ārkārtas vēlēšanas varētu notikt aprīļa beigās, kas KNAB kontrolētajai aģitācijai atvēl nedaudz vairāk par diviem mēnešiem.