Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Breksita gaidās: Eiropas Parlaments gatavojas ratificēt izstāšanās vienošanos

© AP/SCANPIX/LETA

Eiropas Parlaments (EP) gatavojas šodien ratificēt breksita vienošanos, nodrošinot, ka Lielbritānija piektdien plkst.23 pēc Griničas laika izstājas no Eiropas Savienības (ES).

Pēc breksita EP pametīs arī 73 britu deputāti, bet attiecības Lielbritānijas un ES starpā pilnībā netiks sarautas.

Breksitam sekos pārejas posms, kas ilgs līdz 2020.gada 31.decembrim. Šai periodā uz Lielbritāniju joprojām attieksies ES tiesību normas un abām pusēm būs jāpanāk vienošanās par jaunu tirdzniecības līgumu.

Londona uzstāj, ka šādu vienošanos ir iespējams panākt, bet ES amatpersonas paudušas šaubas, vai tik īsā laikā tas ir iespējams.

Pārejas periodu ir iespējams pagarināt, ja par to vienojas abas puses, bet Džonsons jau paziņojis, ka tam nepiekritīs.

Lielbritānijas un ES ierindas pilsoņiem pārejas periods nozīmēs maz redzamu izmaiņu ierastajā lietu kārtībā, un Lielbritānija turpinās arī iemaksas ES budžetā.

Taču Lielbritānija no nākamās nedēļas vairs nevarēs piedalīties ES institūciju darbā un lēmumu pieņemšanas procesā.

Apvienotā Karaliste oficiāli kļūs par "trešo valsti", kas vairs neietilps Eiropas vienotā tirgus klubā, kuru turpmāk veidos tikai 27 valstis.

"Breksits ir zaudējums mums visiem," otrdien pēc ES Padomes sēdes atzina Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Marošs Šefčovičs.

Viņš uzsvēra, ka būtiski, lai ES saglabātu savu vienotību, vedot sarunas par turpmākajām attiecībām ar Lielbritāniju.

Lielbritānijas Eiropas un Amerikas lietu ministrs Kristofers Pinčers, kurš otrdien pārstāvēja Lielbritāniju tās pēdējā ES Padomes sēdē, pauda optimistisku skatījumu uz nākotni.

"Mēs raugāmies nākotnē uz pavisam citādāku pasauli un pavisam citādākām attiecībām," sacīja Pinčers.

Taču neizskatās, ka ES vai ASV gatavotos atvieglot Lielbritānijai gaidāmās tirdzniecības sarunas.

Sadusmojot ASV, Lielbritānijas valdība otrdien paziņoja, ka Ķīnas kompānijai "Huawei" tiks atļauta ierobežota iesaiste Lielbritānijas 5G mobilā tīkla izveidē. Šis britu valdības lēmums var kaitēt centieniem noslēgt tirdzniecības vienošanos ar Vašingtonu.

ASV paudušas bažas, ka "Huawei" varētu ļaut Ķīnas valdībai izspiegot saziņu valstīs, kurās tiek izmantota tās produkcija un pakalpojumi.

Brisele savukārt ir skaidri likusi saprast, ka sarunās ar Londonu pieprasīs Lielbritānijai atļaut ES zvejniekiem zvejot Lielbritānijas ūdeņos un sasaistīs šo jautājumu ar Londonai būtiskiem jautājumiem.

EK breksita sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pirmdien brīdināja, ka breksitam pilnīgi noteikti būs negatīvas sekas, neskatoties uz to, kāda vienošanās nākotnē tiks noslēgta.