Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Apsver iespēju ļaut pašvaldību vēlēšanās piedalīties pilsoņiem, kuri atrodas ārvalstīs

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Ar grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā iecerēts dot iespēju pašvaldību vēlēšanās piedalīties balsstiesīgajiem pilsoņiem, kuri atrodas ārvalstīs, izriet no šonedēļ valsts sekretāru sanāksmē izsludinātajiem grozījumiem.

To anotācijā skaidrots, ka plānotais regulējums nepaplašinās vēlētāju loku, bet paredz tehniskas iespējas piedalīties pašvaldību vēlēšanās, esot arī ārpus Latvijas.

Likumprojekta mērķis ir veicināt balsstiesīgo Latvijas pilsoņu dalību pašvaldību vēlēšanās, atbalstīt diasporas pilsonisko un politisko līdzdalību un iesaistīt pēc iespējas vairāk diasporas pārstāvju pašvaldību norisēs, tādējādi saglabājot saikni ar Latviju un latvisko identitāti. Ir būtiski parādīt, ka ne tikai diasporai ir svarīga Latvija, bet arī Latvijai svarīga ir tās diaspora, skaidrots grozījumu anotācijā.

Atbilstoši normatīvajam regulējumam, tiesības vēlēt ir personai, kura vēlēšanu dienā sasniegusi 18 gadu vecumu, ir reģistrēta vēlētāju reģistrā un vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēta dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, vai personai, kurai attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Likumprojekts paredz, ka vēlētājs pieteikumu balsošanai pa pastu var iesniegt vairākos veidos, proti, izmantojot Valsts pārvaldes pakalpojumu portālu "www.latvija.lv" vai Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes oficiālo tīmekļvietni "www.pmlp.gov.lv", tāpat vēlētāji varēs pieteikties, izmantojot oficiālo elektronisko adresi, vai vēršoties Latvijas diplomātiskajās vai konsulārajās pārstāvniecībās, ierodoties personiski vai nosūtot pieteikumu pa pastu.

Paredzēts, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izskatīs visus pieteikumus, ko tā ir saņēmusi balsošanai pa pastu vismaz 30 dienas pirms vēlēšanu dienas. Savukārt ne vēlāk kā 20 dienas pirms vēlēšanu dienas CVK vēlētājiem uz elektroniskā pasta adresi nosūtīs tīmekļvietnes adresi, kurā būs pieejami balsošanas materiāli.

Balsošanas materiāli iekļaus visu pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un informāciju par kārtību, kādā izdarāma balsošana. Pie balsošanas materiāliem būs pievienota arī informācija par kārtas numuru, ar kādu vēlētājs reģistrēts vēlētāju sarakstā, kā arī norāde par attiecīgo republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisiju, kurai balsošanas materiāli nosūtāmi. Visi balsošanas materiāli, kādi tiks nosūtīti vēlētājam, būs noteikti CVK instrukcijā.

Vēlētājam pašam būs pienākums izdrukāt balsošanas materiālus. Vēlētājam vēlēšanu zīme būs jāievieto aploksnē, kura kopā ar apliecinājumu jāievieto vēl vienā aploksnē un jānosūta attiecīgajai republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisijai. Apliecinājums ir nepieciešams, lai pārliecinātos, ka vēlētājs personīgi ir nobalsojis un tādējādi izdarījis savu izvēli. Izdevumus par balsošanas materiālu izdrukāšanu un balsojuma nosūtīšanu segs vēlētājs.

Anotācijā skaidrots, ka pa pastu saņemto balsu skaitīšanu veiks republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisija vai šim nolūkam speciāli izveidota pasta balsošanas iecirkņa komisija. Izveidojot atsevišķu pasta balsošanas iecirkņa komisiju, uz to tiks attiecināts Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā iekļautais normatīvais regulējums, tai skaitā prasības un nosacījumi attiecībā uz pasta balsošanas iecirkņa komisijas izveidi, kā arī nosacījums, ka vēlēšanu komisiju un iecirkņu komisiju darbība domes vēlēšanu sagatavošanā un sarīkošanā tiek finansēta attiecīgi no republikas pilsētas vai novada budžeta.

Ja konkrētajā pašvaldībā pasta balsošanā piedalīsies tikai viens vai divi vēlētāji, proti, pa pastu tiks saņemta viena vai divas reģistrācijas aploksnes, lai nodrošinātu balošanas aizklātumu, republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisija izvēlēsies vēlēšanu iecirkni, kuram nodot šīs saņemtās aploksnes balsu skaitīšanai.

Lai likuma grozījumi varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāizskata valdībā un jāpieņem Saeimā.