Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Dānijā apcietinātās latvietes lieta: Levits uz sarunu aicinājis Dienvidāfrikas amatpersonas

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Latvijas prezidents Egils Levits ir satraukts par Kristīnes Misānes lietu un Prezidenta kanceleja aicinājusi par to uz sarunu Dienvidāfrikas amatpersonas Davosas ekonomikas forumā, RīgaTV 24 raidījumā “ASAP” sacīja Valsts prezidenta padomniece saziņai ar sabiedrību Aiva Rozenberga.

Davosas ekonomikas forums sāksies 21. janvārī.

Savukārt Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) raidījumā apstiprināja, ka ministrija ar Kristīnes Misānes lietu strādā jau kopš 1. marta un šobrīd ir sagatavojusi sadarbības līgumu, ko piedāvās Dienvidāfrikas republikai. Šis līgums dotu pamatu pārrunāt Misānes krimināllietas pārņemšanu Latvijas pusei vai iespējas sodu izciest Latvijā.

Kā raidījumā norādīja Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska, ja Misānes kundze tiks izdota Dienvidāfrikas republikai, tad vēl ir iespējams meklēt citus variantus, kā viņu nodot atpakaļ Latvijai jau pēc izdošanas.

Savukārt Ārlietu ministrija infromē, ka, turpinot darba vizīti Ņūdeli, Indijas Republikā, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ar Dānijas Karalistes ārlietu ministru Jepi Kofodu (Jeppe Kofod) pārrunāja Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lietu.

Sarunā ar Dienvidāfrikas Republikas ārlietu ministri Naledi Pando (Naledi Pando) E. Rinkēvičs aicināja pēc iespējas ātrāk noslēgt Latvijas un Dienvidāfrikas starptautiskās tiesiskās palīdzības līgumu.

Jau ziņots, ka vairāki opozīcijas deputāti lūdz Valsts prezidentu Egilu Levitu iesaistīties Dānijā apcietinātās Kristīnes Misānes lietas risināšanā, kurai draud izdošana uz Dienvidāfrikas Republiku (DĀR), liecina Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko ieraksts sociālajos tīklos.

Deputāti norāda, ka Misānei draud izdošana kriminālvajāšanai uz DĀR ar paredzamo cietumsodu uz 15 gadiem. Parlamentārieši skaidro, ka saskaņā ar publiski pieejamo informāciju Misāne ir glābusi sevi un bērnu no iespējamās vardarbības, reizē gan pārkāpjot starptautiskās normas.

Opozīcijas politiķi pauž, ka Latvijas institūcijas līdz šim nav panākušas Satversmē noteikto pamattiesību ievērošanu attiecībā uz Latvijas pilsoni. Valsts, iespējams, nav pilnībā izmantojusi tiesības atgriezt Latvijas pilsoni Latvijā, pauž parlamentārieši.

Misānes pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Rūpējoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādījuši radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu.

Šodien pie Dānijas vēstniecības norisinājās pikets pret Misānes izdošanu DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.