Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

EP atbalsta Vaideres ziņojumu, kas atvieglos nodokļu piemērošanu mazajiem uzņēmējiem

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Eiropas Parlaments (EP) šodien, 15. janvārī, plenārsēdē ar 592 balsīm par, 22 pret un 51 deputātiem atturoties atbalstīja deputātes Ineses Vaideres (JV) ziņojumu, kas paredz ieviest jaunu pievienotā vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu Eiropas Savienībā (ES), samazinot izmaksas un atvieglojot administratīvās prasības Latvijas un citu dalībvalstu mazajiem uzņēmējiem.

Priecājos par kolēģu plašo atbalstu šim priekšlikumam, kas mazajiem uzņēmējiem samazinās ar PVN saistītās grāmatvedības izmaksas par 18% un ievērojami atvieglos administratīvās prasības,” uzsvēra Vaidere. “Vairāk nekā puse uzņēmumu ir tieši mazie uzņēmumi, tāpēc izmaiņas būtiski veicinās pārrobežu tirdzniecību, ekonomikas izaugsmi un darbavietu radīšanu Latvijā.”

Kā skaidro politiķe, šobrīd ES PVN sistēmas sarežģītības un sadrumstalotības dēļ mazie uzņēmumi sedz proporcionāli ievērojami augstākas ar PVN saistītās grāmatvedības izmaksas nekā lielie uzņēmumi.

Pašlaik PVN atbrīvojums mazajiem uzņēmumiem ir pieejams tikai konkrētajā dalībvalstī reģistrētiem uzņēmumiem. Ierosinātā reforma ļaus atbrīvojumu piemērot uzņēmumiem, kas reģistrēti arī citās dalībvalstīs, ja to gada apgrozījums nepārsniegs 85 000 eiro slieksni konkrētajā dalībvalstī un 100 000 eiro visā ES. “Tas nozīmē, ka iegūs Latvijas mazie uzņēmēji, kuri jau tirgojas, piemēram, Vācijā vai Zviedrijā, un pārrobežu darījumus uzsāks arī citi,” piebilst Vaidere.

Tāpat tiks atvieglota PVN atskaišu iesniegšana un uzlabota sadarbība informācijas apmaiņai starp dalībvalstīm, lai novērstu krāpniecības riskus. Pateicoties piedāvātajām izmaiņām, paredzams, ka ar PVN saistītās grāmatvedības izmaksas mazajiem uzņēmumiem samazināsies no 68 miljardiem līdz 56,1 miljardam eiro gadā ES. Tāpat tiek prognozēts, ka mazo uzņēmēju pārrobežu tirdzniecība ES palielināsies par 13,5%.

Jaunā sistēma stāsies spēkā no 2025. g. 1. janvāra. Politiķe norādīja, ka EP vēlējās izmaiņas ieviest krietni ātrāk, tomēr dalībvalstis diemžēl ieviešanu izvēlējās atlikt.