Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs nobažījies par situācijas eskalāciju Tuvajos Austrumos

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ir nobažījies par būtisku situācijas eskalāciju Tuvajos Austrumos, informēja ārlietu ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

"Pēdējā laika notikumi Irākā, uzbrukumi starptautiskās anti-ISIL [jeb pret Džihādistu grupējumu "Islāma valsts Irākā un Levantē" vērstajiem] koalīcijas spēkiem un arī ASV vēstniecībai Bagdādē, kas saistīti ar Irānas destabilizējošām aktivitātēm reģionā, rada nopietnas bažas par būtisku situācijas eskalāciju Tuvajos Austrumos," norādīja Rinkēvičs.

Ministrs akcentēja, ka tas ietekmēs gan reģionālo, gan globālo drošības situāciju, norādot, ka Latvija cer uz situācijas deeskalāciju un situācijas risinājumu diplomātisko sarunu ceļā.

"Vienlaikus stingri aicinām Latvijas valstspiederīgos neapmeklēt Sīriju, Irānu, Irāku vai Jemenu" uzsvēra Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus. Starp nogalinātajiem ir Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Soleimani tika nogalināts pēc Trampa norādījuma, jau iepriekš bija apliecinājusi ASV Aizsardzības ministrija.

Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Soleimani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.