Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Opozīcija prasa skaidrot, kas darīts ASV sankciju pret Ventspils brīvostu atcelšanai

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Saeimas opozīcijas deputāti pieprasījumā Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) prasa skaidrot valdības paveikto, lai ASV atceltu pret Ventspils brīvostas pārvaldi noteiktās sankcijas.

Dokuments vēl jāskata Saeimā, kurā sagaidāma tā nodošana skatīšanai Pieprasījumu komisijā. Pieprasījumu iesnieguši deputāti Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Armands Krauze (ZZS), Uldis Augulis (ZZS), Jānis Vucāns (ZZS), Gundars Daudze (ZZS), Jānis Dūklavs (ZZS), Aldis Gobzems, Karina Sprūde, Didzis Šmits, Jūlija Stepaņenko un Jānis Ādamsons (S).

Parlamentārieši norāda, ka Ventspils brīvostas pārvaldei noteiktās sankcijas rada ekonomiskās problēmas tranzītam, zaudējumus pašvaldības un valsts budžetam, kā arī grauj tēlu investoru skatījumā. Opozīcijas politiķi prasa "nekavējoties" informēt deputātus par plānotajiem pasākumiem, lai nodrošinātu sankciju atcelšanu pret ostas pārvaldi.

Deputāti arī pauž, ka paredzētā pārvaldības maiņa Rīgas brīvostai vērtējama kā apzināta ostas darbības diskreditēšana, kas negatīvi ietekmēs tās reputāciju un var likt ostā strādājošajiem uzņēmējiem meklēt citus sadarbības partnerus ārpus Latvijas.

Politiķi arī pauž bažas, ka kravu bizness no Latvijas ostām pāries uz Klaipēdas ostu Lietuvā.

Kā ziņots, ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp politiķim Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij").

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, proti, līdz 2020.gada 8.janvārim, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Reaģējot uz notikušo, plānots noteikt, ka turpmāk Ventspils un Rīgas brīvostu valdēs būs tikai ministru deleģēti valdes locekļi, kurus iecels Ministru kabinets, izslēdzot četrus pašvaldības pārstāvjus no Rīgas brīvostas valdes un Ventspils brīvostas valdes sastāva. Pēc likumprojekta pieņemšanas, Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas valdē amatu saglabās četri valsts pārstāvji, kurus izvirza ekonomikas ministrs, finanšu ministrs, satiksmes ministrs un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Kariņš ceturtdien izdevis rīkojumu par darba grupas izveidi satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) vadībā Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai.