Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

"Progresīvie" spriež, vai piedalīties iespējamās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Politiskās partijas "Progresīvie" pamata vēlētāji ir rīdzinieki, tāpēc politiskais spēks, visdrīzāk, startēs iespējamās pilsētas domes ārkārtas vēlēšanās, pauda partijas līdzpriekšsēdētāja Antoņina Ņenaševa.

Ņenaševa klāstīja, ka politiskais spēks jau sācis gatavoties kārtējām pašvaldību vēlēšanām, rakstot programmu, un galvenais darbs veltīts tieši tai. Taču, ņemot vērā rosinājumu atlaist Rīgas domi, pašlaik partijā notiek sarunas arī par dalību ārkārtas vēlēšanās, jo, pēc Ņenaševas teiktā, "Progresīvo" pamata vēlētājs ir Rīgā, lai arī gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās partija gatavojas startēt arī reģionos.

"Biedru viedoklis ir, ka jāstartē atsevišķi. Tai pat laikā ārkārtas situācijā apvienībā startēt būtu vieglāk, bet mēs gribam arī parādīt sevi. Mums nav šaubu, ka ir jāstartē Rīgā," sprieda Ņenaševa.

Viņa apgalvoja, ka lēmums politiskajā spēkā tiks pieņemts koleģiāli. Ja arī tiks nolemts startēt kādā apvienotā sarakstā, partneris tiks izvēlēts, ņemot vērā iespēju īstenot "Progresīvo" programmu. "Mums ir unikāls kreisais, zaļais, progresīvai piedāvājums Rīgai, un jāsaprot, vai to varam realizēt sadarbībā ar kādu," iespējamo partneru izvēli komentēja partijas līdzpriekšsēdētāja.

Vienlaikus viņa sprieda, ka ārkārtas vēlēšanu kampaņa nebūs viegla, jo tai būs pārāk maz laika. Ņenaševa cer, ka "tās būs nevis sacensības ar naudu, bet konkurence ar piedāvājumu". "Citiem ir [politiskos spēkus pārstāvošie] ministri un mēri, bet arī mēs negribam atkāpties no saviem principiem, jo esam ilgtermiņa projekts," pauda "Progresīvo" pārstāve.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, to piektdien preses konferencē paziņoja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

VARAM ir izstrādājusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurš šodien tiks izsūtīts saskaņošanai, lai pēc tam to iesniegtu izskatīšanai Ministru kabinetā.

Par Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanu datumu likumprojektā noteikts 2020.gada 29.februāris, bet atkarībā no Saeimas lēmuma tas var tikt precizēts, piebilda Pūce. Līdz jaunā domes sasaukuma pirmajai sēdei likumprojekts paredz Rīgas domei iecelt pagaidu administrāciju.

Rīgas domē kopumā strādā 60 deputāti. Pašreizējā sasaukumā domē ir ievēlēti pārstāvji no sešiem politiskajiem spēkiem - partijas "Vienotība", "Latvijas attīstībai", "Saskaņa", "Gods kalpot Rīgai", Jaunās konservatīvās partijas un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.