Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kariņš neiebilst idejai par Latvijas Bankas prezidenta izraudzīšanos konkursā

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atbalstītu ideju par Latvijas Bankas prezidenta izraudzīšanos konkursā, bet par to vajadzējis domāt agrāk, otrdien žurnālistiem sacīja premjers.

Viņš pauda gandarījumu, ka centrālās bankas prezidenta amatam tiks virzīts līdzšinējais Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks. "Viņam ir gruntīga izglītība ekonomikā, laba pieredze," piebilda Kariņš.

Premjers arī norādīja, ka viņš idejiski atbalsta tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) priekšlikumu par Latvijas Bankas prezidenta izraudzīšanos konkursa kārtībā, tomēr par to bijis jādomā savlaicīgi.

"Lai varētu rīkot konkursu, pirms pusgada būtu bijis jāmaina likums. Bet pirms pusgada šāds ierosinājums nebija, tāpēc arī nākamo Latvijas Bankas prezidentu izraudzījāmies šādā kārtībā," sacīja Ministru prezidents.

LETA jau vēstīja, ka koalīcijas partijas vienojušās Latvijas Bankas prezidenta amatam virzīt centrālās bankas padomes locekļa Kazāka kandidatūru, otrdien žurnālistiem pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes pavēstīja politiķi.

Kā informēja "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts, ir savākti nepieciešamie desmit deputātu paraksti Kazāka kandidatūras izvirzīšanai un balsojums gaidāms 12.decembra Saeimas sēdē.

Koalīcijas partijām vienošanās panākšana par vienu kandidātu prasīja vairākas nedēļas. Vēl pirms tam deputāti tikās ar vairākiem potenciālajiem kandidātiem.

Šī augstā amata kandidātu vidū bija arī Fiskālās disciplīnas padomes locekle Inna Šteinbuka, "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš un bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Uldis Cērps. Pēdējās sarunu dienās notika izšķiršanās starp Kazāka un Cērpa kandidatūrām.

Latvijas Bankas pašreizējā prezidenta Ilmāra Rimšēviča amata pilnvaru termiņš beidzas jau pēc nepilnām trim nedēļām - 21.decembrī.