Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Putins un Zelenskis samitā Parīzē varētu tikties viens pret vienu

© AFP/SCANPIX/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, visticamāk, tiksies arī atsevišķi no Francijas un Vācijas līderiem, kad viņi visi 9.decembrī Parīzē sapulcēsies uz tā dēvēto Normandijas formāta samitu, trešdien paziņojis Kremlis.

Normandijas formātā ietilpst Ukraina, Krievija, Francija un Vācija. Iepriekšējais Normandijas formāta samits notika Berlīnē 2016.gadā.

Kremļa ārlietu padomnieks Jurijs Ušakovs pavēstīja, ka Krievijas un Ukrainas līderi Parīzē, visticamāk, tiksies arī atsevišķi, un norādīja, ka samita programma vēl tiek izstrādāta.

Jautāts par atsevišķo tikšanos, avots Ukrainas diplomātu aprindās atbildēja, ka viņi vēl nezinot, vai tāda notiks.

Zelenskis vizītē Lietuvā sacīja žurnālistiem, ka ir gatavs tikties ar visiem valstu līderiem, kas piedalīsies Parīzes samitā, ja tas nepieciešams.

Samitā, kurā tiks meklēti risinājumi konfliktam Austrumukrainā, piedalīsies arī Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Zelenskis žurnālistiem Viļņā sacīja, ka necer uz kara beigšanos jau rīt.

"Bet kā Ukrainas prezidents es vēlos skaidri saprast, kad un kā mēs varam apturēt šo karu," norādīja Zelenskis.