Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Iedzīvotāju iniciatīvu par nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam nodos Budžeta komisijai

© Oļesja Sokolova-Godovaņuka/F64 Photograhy

Vairāk nekā 40 000 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam plāno nodot izskatīšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā.

Iniciatīvas pārstāvis Estris Hiršsons deputātiem skaidroja, ka būtu nepieciešams atcelt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam, kas kalpo par dzīvesvietu tās īpašniekam. Viņš pauda, ka minētais nodoklis iedzīvotājiem var tapt nesamaksājams, kā rezultātā iedzīvotāji var zaudēt savu īpašumu.

Iniciatīvas pārstāvis norādīja, ka šāds nodoklis samazina iedzīvotāju skaitu pašvaldībās, kur pieaudzis nekustamā īpašuma nodokļa apmērs. Viņa apkopotie dati liecina, ka iedzīvotāju skaits samazinās arī Rīgā, savukārt pārējās Baltijas valstu galvaspilsētās iedzīvotāju skaits lēnām pieaug.

Deputāts Vitālijs Orlovs (S) atgādināja, ka līdzīga iniciatīva Saeimā pirms vairākiem gadiem jau ir skatīta, taču darbs pie tās aizvien nav ticis noslēgts.

Arī parlamentāriete Linda Ozola (JKP) atgādināja, ka publiskajā dienaskārtībā šis jautājums jau ir diezgan ilgu laiku. Viņa skaidroja, ka Tieslietu ministrijā patlaban tiek strādāts pie jaunas kadastrālo vērtību sistēmas, pēc kā plānots strādāt arī ar nekustamā īpašuma nodokli. "2020.gadā valdība plāno pārskatīt nodokļu sistēmu, līdz ar to šī iniciatīva būtu skatāma kopsakarā ar izmaiņām nodokļu sistēmā," teica politiķe. Parlamentārietis Ilmārs Dūrītis (AP) piekrita, ka nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas jāskata kontekstā ar visu nodokļu sistēmu. "Iniciatīva ir pamatota, bet tā jāskatās kontekstā ar visiem nodokļiem," teica Dūrītis.

Deputāte Janīna Jalinska (ZZS) norādīja, ka parlamentā tiks veidota Nodokļu apakškomisija, kura, iespējams, varētu uzņemties šīs iniciatīvas vērtēšanu, piebilstot, ka minētajai iniciatīvai būs ietekme arī uz pašvaldību budžetiem.

"Skaidrs, ka tas ir budžeta jautājums, taču jāatceras, ka Latvijas robežas tika iezīmētas pēc cilvēku etnolingvistiskā izvietojuma. Cilvēks bija primārs, un tikai tad bija robežas. Budžets nevar būt primārāks par iedzīvotājiem," uzsvēra Hiršsons.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma konceptuāli atbalstīt kolektīvo iesniegumu “Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam” un aicināt Saeimu iniciatīvu nodot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai tālākai izvērtēšanai.

Iniciatīvu parakstījuši 40 518 pilsoņi, un tajā parlaments atkārtoti aicināts noņemt pārlieku lielo nekustamā īpašuma nodokļa slogu no iedzīvotāju vienīgajiem īpašumiem - dzīvesvietām. Iesnieguma autori norādījuši, ka jautājums Latvijas sabiedrībai joprojām ir aktuāls un svarīgs un to apliecina līdz šim papildu savāktais parakstu skaits, kas jau kopumā pārsniedz 50 000.

Iepriekš līdzīga iniciatīva par nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam, ko bija parakstījuši 10 496 pilsoņi, Saeimā tika iesniegta 2016.gada aprīlī. Saeima tā paša gada jūnijā pieņēma lēmumu uzdot Ministru kabinetam izvērtēt iespēju grozīt normatīvos aktus, lai īstenotu principus, kas ļautu nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto procentu likmi no nekustamā īpašuma vērtības.

Līdz šim Ministru kabineta atzinums par iniciatīvu, kas parlamentā iesniegta 2016.gada pavasarī, Saeimā nav saņemts, un Mandātu komisija galīgo lēmumu par šī gada 31.oktobrī iesniegtās iniciatīvas tālāko virzību izskatīšanai Saeimas sēdē plāno pieņemt nākamnedēļ.