Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kariņš: Valdības ilgtermiņa mērķis - Ziemeļeiropas valstu labklājības līmenis

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, ceturtdien, 14. novembrī, Saeimas deputātus iepazīstināja ar savu ikgadējo ziņojumu Saeimai par Ministru kabineta paveikto un iecerēto darbību. Ministru prezidents uzsvēra, ka viņa vadītās valdības ilgtermiņa mērķis ir Ziemeļeiropas valstu labklājības sasniegšana.

"Tas ir ilgtermiņa mērķis. Tas nav mērķis, kas ir sasniedzams vienā dienā, nedēļā, mēnesī vai gadā. Tas ir mērķis, ko sasniegsim, strādājot soli pa solim," uzrunā Saeimas deputātiem uzsvēra K. Kariņš.

Lai sasniegto uzstādīto mērķi, valdība ir izvirzījusi konkrētus darbus - finanšu sektora uzraudzības sakārtošana, tiesiskuma nostiprināšana, kā arī ārējās un iekšējās drošības stiprināšana. Ministru prezidents uzsvēra, ka valdība apņēmusies īstenot reformas administratīvi teritoriālajā iedalījumā, izglītības un veselības aprūpes nozarēs.

Finanšu sektora uzraudzības reformu jeb tā dēvētā "kapitālā remonta" īstenošanā noslēdzies pirmais posms. Saeimā pieņemti valdības virzītie grozījumi likumos, lai stiprinātu finanšu sektoru, tostarp arī Finanšu un kapitāla tirgus komisiju. Ministru prezidents uzsver, ka šobrīd pats būtiskākais ir panākt, lai jaunā struktūra sāktu pilnvērtīgi strādāt un finanšu sektors būtu ne tikai stabils, bet pilnvērtīgi atsāktu savu darbību - komercbankas vairāk kreditētu tautsaimniecību un nebaidītos atvērt kontus iedzīvotājiem, uzņēmējiem.

K. Kariņš atzīmēja, ka valdības sagatavotais administratīvi teritoriālās reformas piedāvājums pašlaik ir nonācis izskatīšanā Saeimā. Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, pavērsies iespējas īstenot reformas izglītības un veselības aprūpes sistēmās, panākot lielāku efektivitāti un kvalitatīvākus, pieejamākus pakalpojumus iedzīvotājiem.

Ministru prezidents arī informēja Saeimas deputātus, ka, noslēdzot darbu pie 2020. gada budžeta, valdība sāks darbu pie nodokļu sistēmas pārskatīšanas. Galvenais mērķis ir panākt lielāku taisnīgumu un visu iedzīvotāju līdzdalību nodokļu sistēmā. "Mans mērķis nav nodokļu celšana kā tāda. Mans mērķis ir kopīgiem spēkiem vienoties, kā padarīt nodokļu sistēmu taisnīgāku," uzsvēra K. Kariņš.