Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Budžeta pieņemšana: opozīcija pamet Saeimas sēžu zāli

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Saeimas vairākums šodien pieņēma lēmumu vēl vairāk saīsināt debašu laiku par nākamā gada budžetam un to pavadošajiem likumprojektiem iesniegtajiem priekšlikumiem, kam sekoja parlamenta opozīcijas lēmums pamest sēžu zāli.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) skaidroja, ka nepieciešams līdz vienai minūtei saīsināt debašu laiku par pirmo un otro uzstāšanos tribīnē, jo pretējā gadījumā, ņemot vērā pašreizējo likumprojektu izskatīšanas ātrumu, budžeta pieņemšanai būtu nepieciešamas vēl astoņas dienas.

Tas, viņaprāt, būtu negodīgi pret vēlētājiem.

Uz priekšlikumu opozīcijas deputāti reaģēja ar minūti garām ovācijām, pēc kā piecēlās un pameta sēdi.

Deputāts Aldis Gobzems, vēl paspējot no vietas, visiem dzirdot, par privātām lietām salamāties ar deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV), aģentūrai LETA sacīja, ka opozīcija vairs neatgriezīsies.

Deputāte Jūlija Stepaņenko aģentūrai LETA sacīja, ka debašu laika saīsināšana ir necieņa pret opozīciju un tik ilgs laiks neļauj izklāstīt savus priekšlikumus. Stepaņenko pauda bažas, ka koalīcija turpmāk varētu vēl vairāk saīsināt debašu laiku, tāpēc būt sēdē vairs nav jēgas.

Ekspremjers, Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS) aģentūrai LETA pieļāva, ka pēc debašu laika atkārtotas samazināšanas ZZS deputāti visdrīzāk neatgriezīsies, lai piedalītos budžeta tālākā izskatīšanā.

Līdzīgi aģentūrai LETA norādīja deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S), kurš skaidroja, ka situācijā, kad opozīcijas deputātiem neļauj izteikties, parlamentāriešiem nav pamata piedalīties sēdē.

Līdz ar to, visticamāk, Saeimas sēde turpmāk notiks bez opozīcijas dalības, kā rezultātā bez viņu līdzdalības varētu tikt pieņemts arī nākamā gada budžets.

Līdz šim opozīcijas deputāti aktīvi izmantoja iespēju debatēt teju par katru priekšlikumu, izmantojot visu tam atvēlēto laiku.