Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

FOTO: Saeima lemj par budžetu; Gobzemam izdodas panākt "klusuma brīdi"

© Kaspars Krafts/F64

Saeimas deputāts Aldis Gobzems debatēs par grozījumiem likumā "Par valsts pensijām " rosināja septiņas minūtes veltīt klusuma brīdim saistībā ar Saeimas neizpildīto solījumu par 20% celt mediķu algas.

Gobzems, nākot pie tribīnes, rosināja apvienot divus debašu laikus, kas kopumā dod iespēju runāt septiņas minūtes. Tā vietā, lai runātu par priekšlikumu, viņš rosināja septiņas minūtes pavadīt klusumā, atzīmējot koalīcijas deputātu lēmumu nepildīt mediķiem doto solījumu.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) šādi rīkoties neļāva, uzsverot, ka debašu laiks ir jāizmanto, lai runātu par priekšlikumiem.

Īsi aprunājoties ar Gobzemu, Saeimas sēdē tika izsludināts piecu minūšu tehniskais pārtraukums.

Tā laikā opozīcijas deputāti stāvēja kājās un klusēja, izpildot Gobzema rosinājumu. Koalīcijas deputāti šo iniciatīvu ignorēja, paliekot sēžam savos krēslos vai pastaigājoties pa zāli.

Beidzoties tehniskajai pauzei, Gobzems uzstāja, ka viņam ir tiesības vēl sešas minūtes izmantot debatēm, faktiski turpinot "klusuma brīdi". Taču Mūrniece šo ierosinājumu noraidīja, izslēdzot Gobzema mikrofonu un piesakot nākamo debatētāju.

Kā ziņots, Saeima medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus plāno piešķirt aptuveni 60 miljonus eiro.

Saskaņā ar pērn Saeimā pieņemto lēmumu, mediķu algu celšanai nākamajā gadā būtu bijis jāparedz 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevies rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Sākotnēji mediķu algām tika plānots piešķirt 42 miljonus eiro, tomēr, reaģējot uz nozares augošo neapmierinātību, tika pieņemts lēmums pārskatīt iepriekš atbalstītās prioritātes. Pārskatot nākamā gada prioritātes, kā arī aktualizējot valsts uzņēmumu un centrālās bankas peļņu, izdevies rast vēl 18 miljonus eiro, tādējādi kopumā mediķu algām nākamajā gadā nodrošinot aptuveni 60 miljonus eiro.