Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Tavars: Bordānam ir jāatkāpjas no amata

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

"Ņemot vērā OECD ziņojumu, kurā tiek nosodīta tieslietu ministra J. Bordāna (JKP) iejaukšanās ģenerālprokuratūras darbībā, kā arī šodienas informāciju par Augstākās tiesas (AT) plēnuma vienbalsīgu atzinumu par to, ka nav saskatāms pamats ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atlaišanai, aicinu J. Bordānu negaidīt, kamēr citas partijas jaunnedēļ sāks lemt par viņa demisijas pieprasījumu, bet nodemontrēt kaut nedaudz Jaunās konservatīvās partijas (JKP) tik bieži piesauktā tiesiskuma un atkāpties no amata pašam", pauž Edgars Tavars, Latvijas Zaļās partijas (LZP) un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs.

E. Tavars:"Jau kopš pirmajām Bordāna darbībām, kas tika vērstas uz Kalnmeiera kungu, bija skaidri saskatāmi viena konkrēta politiskā spēka - JKP centieni un vēlme ietekmēt ģenerālprokuratūras darbu un graut tās prestižu. AT senatores izvērtējums, AT plēnuma atzinums un OECD ziņojums ir ne tikai apliecinājums tieslietu ministra Bordāna nekompetencei, bet pierāda, ka viņš ar savu rīcību ir diskreditējis Latvijas tiesu varu un apkaunojis mūsu valsti ārpus tās robežām".

Kā ziņots, AT plēnums vienbalsīgi atzinis, ka pašlaik nav saskatāms pamats ģenerālprokurora Kalnmeiera atlaišanai.

17.maijā Bordāns paziņoja, ka Tieslietu ministrija ģenerālprokurora darbībā konstatējusi pazīmes, kas liecina, ka Kalnmeiers neatbilst Prokuratūras likumā minētajam amatam izvirzītajai nevainojamas reputācijas prasībai. Sākotnēji citas koalīcijas partijas bija izvairīgas par Bordāna ierosinājumu, tomēr viņam izdevās savākt nepieciešamos parakstus, lai tiktu rosināta pārbaude par Kalnmeiera darbu.

Saņemot 39 Saeimas deputātu pieprasījumu, AT priekšsēdētājs Bičkovičs ierosināja pārbaudi ģenerālprokurora Kalnmeiera atlaišanas pamatu izvērtēšanai. Pārbaudi veikt tika pilnvarota AT tiesnese Marika Senkāne.

Pats ģenerālprokurors Kalnmeiers ir atzīmējis, ka nav pārsteigts par tieslietu ministra plānu panākt viņa atbrīvošanu no amata, jo Bordāna vadītā JKP priekšvēlēšanu laikā un arī pēc tam "saukusi personas, kuras būtu jānomaina", turklāt prokuratūras lietvedībā patlaban atrodas krimināllieta pret Bordāna partijas biedru un Saeimas deputātu Juri Jurašu (JKP).

Savukārt OECD Darba grupa korupcijas jautājumos, jaunākajā ziņojumā vērtējot Latvijā īstenoto cīņu pret pārrobežu kukuļošanu, tostarp "pausta nožēla" par valdības vairākkārtēju un atklātu kritiku ģenerālprokuroram, kas var radīt politisku iejaukšanos Ģenerālprokuratūras darbībā. Tas apvienojumā ar pierādījumiem par "valsts nozagšanu", "par kuru ziņots parlamentārajā izmeklēšanā par augsta ranga vietējo kukuļošanas lietu, rada bažas, jo īpaši par izmeklēšanas un prokuratūras neatkarību Latvijā", uzsvēra organizācijā.