Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Kariņš: Ir pāragri spriest, vai Lielbritānijas parlaments ratificēs breksita vienošanos

© Sputnik/SCANPIX/LETA

Šobrīd ir pāragri spriest, vai Lielbritānijas parlaments ratificēs Eiropas Komisijas un Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona panākto breksita vienošanos, sarunā teica Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš norādīja, ka pieredze rāda, ka Lielbritānijas parlamenta rīcību nevar prognozēt. Tāpat Kariņš atzīmēja, ka, ja vienošanās tiks apstiprināta parlamentā, tā vēl jāatbalsta Lordu palātā.

"Šobrīd vismaz ir redzama gaisma. Jautājums, vai tā ir gaisma tuneļa galā," retoriski vaicāja Kariņš.

Komentējot vienošanos, Kariņš akcentēja, ka panāktie nosacījumi ir izdevīgi arī Latvijai, jo tiek saglabāts vienotais tirgus, kā arī tiek aizsargātas Latvijas pilsoņu tiesības Lielbritānijā. Tāpat premjers atzīmēja, ka šī vienošanās palīdzēs saglabāt mieru Ziemeļīrijā.

Kariņš gan piebilda, ka, ja vienošanās negūs atbalstu Lielbritānijā, būs jālemj par tālāko rīcību, proti, Lielbritānijas normatīvie regulējumi paredz, ka valstij būtu jālūdz breksita termiņa pagarinājums.

Viņš skaidroja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir ieinteresētas, lai panāktu visām pusēm izdevīgu vienošanos un izvairītos no bezvienošanās breksita. "Tas ir kā dejā - lai dejotu, vajag abus partnerus," noslēgumā atzīmēja premjers.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Džonsons ceturtdienas rītā paziņoja, ka beidzot panākta breksita vienošanās.

ES 27 dalībvalstu līderi ceturtdien vakarā jau apstiprināja šo vienošanos un rekomendāciju arī Eiropas Parlamentam to apstiprināt.

Džonsons pauda pārliecību, ka vienošanās tiks apstiprināta arī Lielbritānijas parlamentā.

Tomēr Lielbritānijas opozīcijas partijas - leiboristi, liberāldemokrāti un Skotu Nacionālā partija - ceturtdien norādīja, ka jauno vienošanos neatbalstīs.

Arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija, no kuras ir atkarīgs konservatīvo valdības vairākums parlamentā, paziņojusi, ka tā nespēj atbalstīt panākto vienošanos.

Lielbritānijas Pārstāvju palātas deputāti ceturtdien ar minimālu balsu pārsvaru nobalsoja par parlamenta sēdes rīkošanu šajā sestdienā, lai apspriestu valdības jauno breksita vienošanos ar ES.