Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Uzpūstais skandāls par Viņķeli atklāj detaļas par visas delegācijas izmaksām Ņujorkā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Veselības ministre Ilze Viņķele (Attīstībai/Par!) nebija vienīgā, kas Latvijas delegācijas sastāvā viesojās Amerikas Savienotajās Valstīs, Ņujorkā, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) pasākumos septembra beigās. Visa Latvijas delegācija nakšņoja vienā un tajā pašā viesnīcā Ņujorkas centrā. Neatkarīgajai izdevās uzzināt tikai daļēji pilnīgu informāciju par visu delegācijas sastāvu, pasākumiem, kuros ministri un viņu palīgi piedalījušies, kā arī izmaksām un to avotu.

Pēc specifiskas intereses tieši par veselības ministres gaitām Ņujorkā un nakšņošanu «karalienes numurā» ministre publiskojusi savu komandējuma ziņojumu. Bažas par to, cik ilgi un kur pasaules megapolē mitinājusies ministre, izskanēja tāpēc, ka tieši pēc divu dienu komandējuma ministrei bija vairāku dienu atvaļinājums un to viņa pavadīja Ņujorkā. Otrkārt, viesnīcas izmaksas, kas pārsniedza tūkstoš eiro par divām naktīm, raisīja neizpratni - vai tiešām tik dārga ir nakšņošana Ņujorkā, ja vien neizvēlas augstas klases viesnīcu un labākos numuriņus? Salīdzinoši augstās viesnīcas izmaksas raisīja aizdomas, vai ministre arī pēc darba komandējuma, paliekot Ņujorkā sava atvaļinājuma laikā, nav izmantojusi iespējas «paciemoties» tur par komandējumam atvēlēto naudu? Veselības ministre to noliedz, uzsverot, ka par nodokļu maksātāju naudu šajā viesnīcā palikusi divas naktis un viņa nav bijusi tā, kas izvēlējusies tieši šādu viesnīcu un šādu numuru viesnīcā.

Septembra beigās Ņujorkā norisinājās ANO Ģenerālās asamblejas 74. sesija. Jāsāk ar to, ka nevienā no ministriju vai valdības mājaslapām nav atrodama visaptveroša informācija, cik un kuri ministri septembra pēdējā nedēļā devās uz Ņujorku ASV, cik ilgi tur uzturējās un kādi bija šo vizīšu mērķi vai mērķis, ja var uzskatīt, ka Latvijai bija viena kopīga delegācija. Atsevišķa informācija ir atrodama ministriju mājaslapās, stāstot par katra no ministriem gaitām ASV. Par saviem plāniem ASV vēl septembrī informēja gan veselības ministre I. Viņķele, gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (Attīstībai/Par!), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Jaunā Vienotība), kā arī augstākā valsts amatpersona, Valsts prezidents Egils Levits un Andra Levites kundze. Piemēram, vides ministrs J. Pūce piedalījies ANO Klimata rīcības samitā 23. septembrī, bet ārlietu ministrs E. Rinkēvičs 26. septembrī - ANO Mediācijas draugu grupas sanāksmē. Plaša programma bija Valsts prezidentam, viņš 25. septembrī uzrunāja ANO Ģenerālās asamblejas sesijas dalībniekus. Valsts prezidenta programma plaši atspoguļota arī sociālajos medijos.

Arī veselības ministrei bija sava programma un galvenais vizītes mērķis Ņujorkā bija apmeklēt Augsta līmeņa sanāksmi par vispārējo veselības aprūpi. Kopumā ministre uzturējās komandējumā ASV no 22. septembra līdz 24. septembrim. Ministre savā komandējuma atskaitē norāda, ka 23. septembrī piedalījās vienā sanāksmē ar ANO ģenerālsekretāra, Pasaules Veselības organizācijas un citu personu uzstāšanos. Ministre uzstājās ar runu par vispārējo veselības aprūpi, kā arī piedalījās divās paneļdiskusijās. Arī 24. septembrī ministre piedalījusies diskusijā un sarunās.

Tomēr tikai par veselības ministri saceltās ažiotāžas dēļ ir pieejama sīkāka informācija par komandējuma izmaksām, ko ministre arī publiskojusi. Kopējās lidmašīnas biļešu izmaksas bija 815 eiro. Kā Neatkarīgajai atzina veselības ministres padomnieks Edgars Skvariks, komandējuma laikā netika segti izdevumi nokļūšanai uz un no lidostas ne Rīgā, ne Ņujorkā. «Attiecībā uz viesnīcas izmaksām, vēlos uzsvērt, ka viesnīcas rezervēšanu organizēja un veica Latvijas Republikas Pastāvīgā pārstāvniecība Apvienoto Nāciju Organizācijā, un Latvijas delegācija apmetās vienā viesnīcā drošības un loģistikas apsvērumu dēļ,» precizē padomnieks. Neatkarīgā jau nosūtījusi jautājumus pārstāvniecībai, bet pagaidām oficiālu atbildi vēl nav saņēmusi. Ministre nakšņojusi četrzvaigžņu viesnīcā Hotel 48LEX New York no 22. līdz 24. septembrim, viesnīcā pavadot divas naktis. Kopējās viesnīcas izmaksas bija 1378 ASV dolāri jeb 1240,99 eiro, un, kā liecina Neatkarīgās rīcībā esošie dokumenti, šo rēķinu apmaksājusi Veselības ministrija, pārskaitot šo summu Latvijas pārstāvniecībai ANO. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka visu Latvijas delegācijas ministru vienas dienas izmaksas pārstāvniecības izvēlētajā viesnīcā bija vienādā cenā. Dienas nauda veselības ministrei bija 144 eiro. Ministre patiešām pēc tam vēl uzturējusies ASV, tomēr no viesnīcas, ko apmaksāja Veselibas ministrija, izrakstījusies jau 24. septembrī. Ministre atklāj, ka pārējās dienas pavadījusi Vašingtonā un apmeklējusi Makkeina institūtu.

Kādos viesnīcas numuros dzīvoja pārējie Latvijas delegāti, informācijas nav. No dokumenta, kurā redzami visi viesnīcā rezervētie numuri, jāsecina, ka šajā viesnīcas apartamenti reģistrēti laika posmam no 21. līdz 27. septembrim dažādos datumos - atšķirīgs numuru skaits, turklāt karalienes salons (Queen salon) izmantots visbiežāk, piemēram, 23. septembrī - desmit šādu numuriņu. Tāpat rezervēti numuri ar nosaukumu Karaļa salons (King salon) un Central Suite - tāds gan tikai viens, iespējams, tieši prezidenta vajadzībām. Dokumentā redzams, ka cenas visaugstākās ir tieši 23. un 24. septembrī - 839-939 dolāri par vienu nakti, savukārt 26. septembrī - uz pusi lētāk.

No sociālajos tīklos atrodamām fotogrāfijām izriet, ka daži ministri nebrauca vieni paši (Viņķelei līdzi nebija neviena no ministres biroja). Piemēram, J. Pūcem līdzi bija devusies viņa vadītās ministrijas valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola, savukārt E. Rinkēvičam - Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševiča (Jaunā Vienotība). Valsts prezidenta komandā bija viņa kancelejas vadītājs Andris Teikmanis un padomniece ārlietu jautājumos Solveiga Silkalne. Uz Ņujorku Latvijas delegācijas sastāvā bija arī jauniešu pārstāve Kristiāna Plāte.