Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

ĀM: Latvijai nav pieņemama Rīgas "atbrīvošanas" svinēšana Maskavā

© TASS/SCANPIX/LETA

Latvijas Ārlietu ministrijai nav pieņemama 13.oktobrī Maskavā plānotā svētku uguņošana, kas tiek veltīta padomju karaspēka Rīgas "atbrīvošanai" no vācu okupācijas. Latvijai un pārējām Baltijas valstīm šī "atbrīvošana" nozīmēja vēl vienu gandrīz 50 gadu ilgu okupācijas periodu.

Latvija kategoriski noraida pēdējā laikā Krievijā valdošos centienus pārrakstīt vēsturi pēc sava prāta un attaisnot staļinistu pastrādātos noziegumus Otrā pasaules kara laikā, tostarp tādus starptautisko tiesību pārkāpumus kā 1939.gada 23.augustā noslēgto Molotova-Ribentropa noziedzīgo vienošanos par ietekmju sfēru sadali Eiropā. Šī prettiesiskā Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas vienošanās pavēra ceļu Otrā pasaules kara sākumam, Padomju Savienības agresijai pret Latviju, kā arī Latvijas okupācijai un aneksijai, kuru par nelikumīgu atzinusi pasaules demokrātisko valstu kopiena.

Apsveicot nacisma sagrāvi, mēs atgādinām pasaulei, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai brīvības un neatkarības atjaunošana notika nepilnus 50 gadus vēlāk, jo Sarkanās armijas ienākšana nozīmēja padomju okupācijas atjaunošanu.

Maskavā plānoto svētku uguņošanu par godu 75. gadadienai kopš padomju karaspēka veiktās Rīgas "atbrīvošanas" no vācu okupācijas Latvija uzskata par nedraudzīgu rīcību.