Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Partija noraida baumas, ka uz Latvijas Bankas vadītāja amatu virza Zīli

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Eiropas Parlamenta deputāta Roberta Zīles (VL-TB/LNNK) kandidatūra Latvijas Bankas vadītāja amatam netiek apspriesta, apgalvoja Zīles partijas biedrs, nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Dzintars stāstīja, ka jautājums par jaunu Latvijas Bankas vadītāju koalīcijā drīzumā kļūst "stipri aktuāls". Līdz šim neoficiāli izskanējušos amata pretendentus apvienība neoficiāli apspriedusi, taču nostāju par tiem neesot formulējusi. Arī savus kandidātus partija vēl neesot izraudzījusies.

"Mēs neesam pieteikuši savus kandidātus. Ja jautājums ir par Robertu Zīli, tad tās ir baumas, un tāds variants netiek apspriests," teica politiķis.

Dzintars arī skaidroja, ka patlaban politiskais spēks neizslēdz dažādus scenārijus, tostarp tādu, ka nacionālā apvienība savu kandidātu varētu arī nevirzīt.

Kā ziņots, arī premjers Krišjānis Kariņš (JV) apgalvo, ka līdz šim koalīcijas partneri vēl neesot pārrunājuši iespējamos kandidātus Latvijas Bankas prezidenta amatam, bet par to tiks runāts, tiklīdz būs pieņemts 2020.gada budžets.

Tikmēr neformāli partijas jau sākušas apspriest pretendentus Latvijas Bankas prezidenta amatam, kurā Ilmāra Rimšēviča pilnvaras beigsies šā gada 21.decembrī, tomēr pagaidām partijām ir vēlme to nedarīt publiski. Latvijas Bankas prezidenta kandidātus var izvirzīt desmit Saeimas deputāti.

Kā rakstīja "Latvijas Avīze", opozīcijā esošās "Saskaņas" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs prognozējis, ka ne Saeima, ne koalīcija nespēs vienoties par kopīgu kandidātu, paredzot, ka lielākās izredzes ieņemt amatu esot Eiropas Parlamenta deputātam Robertam Zīlem (VL-TB/LNNK) vai Latvijas Bankas padomes loceklim Mārtiņam Kazākam.

Tāpat pretendentu lokā tiek minēts, piemēram, bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdis Uldis Cērps, kurš darba gaitas turpināja finanšu institūcijās ārpus valsts, Pasaules Bankas vecākais finanšu sektora speciālists Kārlis Bauze, kurš iepriekš bija Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs.