Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Tramps: ASV militāra iejaukšanās Tuvajos Austrumos - "vissliktākais jelkad pieņemtais lēmums"

© REUTERS/SCANPIX/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien pauda, ka Savienoto Valstu militāra iejaukšanās Tuvajos Austrumos bijis "vissliktākais jelkad pieņemtais lēmums", vienlaikus norādot, ka panāks karavīru drošu atgriešanos dzimtenē.

Tramps ASV izraisīja abu lielo politisko partiju sašutuma vētru ar savu negaidīto paziņojumu svētdien, ka Vašingtona no Sīrijas ziemeļu robežas atvelk 50 līdz 100 tur dislocēto amerikāņu karavīru, kas līdz šim no Turcijas uzbrukuma pasargāja ASV sabiedrotos kurdu spēkus, kam bija izšķiroša loma džihādistu grupējuma "Islāma valsts" sagrāvē.

"Došanās uz Tuvajiem Austrumiem ir sliktākais jelkad pieņemtais lēmumus mūsu valsts vēsturē. Mēs devāmies karā ar melīgiem un tagad par nepatiesiem atzītiem priekšnoteikumiem par masu iznīcināšanas ieročiem. To tur nebija," tviterī pauda Tramps, izsakoties par 2003.gada ASV iebrukumu Irākā.

ASV Centrālās pavēlniecības zonā, kas aptver gan Afganistānu, gan Irāku un Sīriju, ir no 60 000 līdz 80 000 karavīru.

Tramps sūrojās par "astoņu triljonu dolāru" rēķinu par "cīnīšanos un policijas kontroli" Tuvajos Austrumos, kā arī tūkstošiem ASV karavīru, kas krituši vai ievainoti kaujās.

"Tagad mēs lēni un kārtīgi vedīsim mūsu dižos karavīrus un armiju mājās. Mūsu fokuss tagad ir kopaina. ASV tagad ir dižākas nekā tās jelkad agrāk ir bijušas," uzsvēra Tramps.