Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Levits dodas tikties ar Lietuvas prezidentu

© EPA/ SCANPIX/ LETA

Valsts prezidents Egils Levits šodien dosies vizītē uz Lietuvu, informēja prezidenta kancelejā.

Levitam plānota tikšanās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu.

Dienas otrajā pusē Valsts prezidents piedalīsies vainagu nolikšanas ceremonijā Antakalnu kapos pie Brīvības aizstāvju pieminekļa

Tāpat Levits tiksies ar diasporas pārstāvjiem.

Lietuvas prezidenta kanceleja trešdien paziņoja, ka Viļņā Levits un Nausēda plāno runāt par "aktuālajiem divpusējiem jautājumiem, tostarp ikgadējām trīspusējām Baltijas valstu prezidentu sarunām, kuras ierosinājis prezidents [Nausēda], kā arī Baltijas mantojuma saglabāšanu".

Tikšanās darba kārtībā ir arī jautājumi par reģionālo drošību un gatavošanās gaidāmajam NATO samitam. Nākamais NATO samits par godu alianses 70.gadadienai plānots decembra sākumā Londonā.

"Prezidenti apspriedīs infrastruktūras projektus, piemēram, elektrotīklu sinhronizāciju un "Rail Baltica" īstenošanu," norādīja Nausēdas pārstāvji.

"Prezidenti runās par enerģētisko neatkarību, kopīgu reakciju uz Astravjecas atomelektrostaciju, kuru [Baltkrievija] būvē netālu no Lietuvas robežas, kā arī transatlantiskās sadarbības stiprināšanu enerģētiskās drošības jautājumos," teikts paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

"Divpusējā formātā tiks runāts arī par pozīciju nozīmīgos Eiropas Savienības darba kārtības jautājumos, piemēram, jaunajām finanšu perspektīvām, Austrumu partnerību, breksita sekām un mobilitātes paketi," tajā piebilsts.

Nausēda darba vizītē Rīgā ieradās 23.jūlijā pēc tam, kad 12.jūlijā kļuva par Lietuvas prezidentu, pārņemot pilnvaras no prezidentes Daļas Grībauskaites, kura šajā amatā atradās desmit iepriekšējos gadus.

Levits un Nausēda tikās arī 23.augustā, kad uz Latvijas un Lietuvas robežas atzīmēja Baltijas ceļa 30.gadadienu.