Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs ASV: Arī Latvija iesaistās starptautisko konfliktu risināšanā

© Vladislavs Proškins/F64

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ANO Ģenerālās asamblejas sesijā Ņujorkā vakar piedalījās desmitajā ANO Mediācijas draugu grupas sanāksmē, kas bija veltīta mediācijas jautājumam pasaules konfliktu zonās, informēja Ārlietu ministrija.

Uzrunājot klātesošos, ārlietu ministrs paudis Latvijas atbalstu ANO Mediācijas draugu grupas mērķiem turpināt mediācijas popularizēšanu un attīstību nacionālā, reģionālā un starptautiskā mērogā.

"Mēs augstu vērtējam ANO veiktos mediācijas centienus un pateicamies ANO ģenerālsekretāram par prioritāti konfliktu novēršanā un starpniecībā. Praktiskā līmenī Latvija iesaistās vairākos centienos, kuru mērķis ir veicināt dialogu un novērst vardarbības saasināšanos. Piemēram, Latvija piedalās ar civiliem ekspertiem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas īpašajā uzraudzības misijā Ukrainā un Eiropas Savienības uzraudzības misijā Gruzijā. Mēs arī sniedzam ieguldījumu ANO misijā Mali," uzsvēris Rinkēvičs.

Ministrs vērsis uzmanību uz jauno tehnoloģiju pieaugošo lomu. Neraugoties uz dezinformācijas un naida runas izplatīšanos visā pasaulē, informācijas un komunikāciju tehnoloģijām vienlaikus ir pozitīva ietekme uz demokrātisko ideju un informācijas izplatību, tādējādi jaunās informācijas tehnoloģijas un digitālie rīki var kalpot par instrumentu miera veicināšanas un mediācijas pasākumiem, uzskata politiķis.

Šī gada augustā Latvija tika uzņemta šajā ANO draugu grupā, kuru vada Somija un Turcija. ANO Mediācijas draugu grupas mērķis ir ar mediācijas palīdzību veicināt mierīgu strīdu izšķiršanu, konfliktu novēršanu un risināšanu globālā mērogā, vienlaikus radot atbalstu turpmākai mediācijas attīstībai. Pašlaik Mediācijas grupā ietilpst 51 dalībvalsts un astoņas starptautiskas organizācijas, tostarp ANO.