Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Ināra Mūrniece un citi politiķi Biržos piedalīsies Baltu vienības svinībās

© f64

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un parlamenta deputāti šodien piedalīsies Baltu vienības dienas svinībās, kas šogad norisināsies Biržos.

Baltu vienības dienas svinīgo pasākumu pie Biržu pils plkst.12 atklās Mūrniece un Lietuvas Seima priekšsēdētājs Viktors Pranckietis. Tāpat klātesošos uzrunās Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) un Lietuvas kultūras ministrs Mindaugs Kvietkausks, kā arī Biržu pilsētas mērs Vīts Jarecks.

Saeimas deputāti apmeklēs arī Ģederta Eliasa darbu izstādes atklāšanu Biržu muzejā. Tajā būs apskatāmi darbi no Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja krājumiem.

Biržos notiks arī senajiem lietuviešu polifoniskajiem dziedājumiem veltītā 14.festivāla "Sutarjela" noslēguma koncerts, kurā uzstāsies etnogrāfiskie kolektīvi. Savukārt Baltu vienības dienas noslēgumā Biržu kultūras namā paredzēts svētku koncerts, kurā muzicēs dziesmu un deju ansamblis "Lietuva" un Baldones un Vecumnieku novadu jauniešu simfoniskais orķestris "Draugi".

Baltu vienības dienas svinībās Biržos piedalīsies deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Lietuvas parlamentu vadītāja, Saeimas deputāte Juta Strīķe (JKP) un arī citi parlamentārieši Gatis Eglītis (JKP), Inese Voika (AP) un Jānis Vucāns (ZZS).

Baltu vienības diena iedibināta, pieminot 1236.gada 22.septembrī notikušo Saules kauju, kurā zemgaļu un žemaišu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. 2000.gadā Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu - 22.septembri - oficiāli noteica par atzīmējamu atceres dienu. Pagājušajā gadā Baltu vienības dienas svinības notika Jelgavā.