Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

EP pieņem rezolūciju, kurā nosoda Molotova-Ribentropa paktu

© EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP), pieminot 80.gadskārtu kopš Otrā pasaules kara sākuma, ceturtdien pieņēmis rezolūciju, nosodot slepeno vienošanos starp nacistisko Vāciju un Padomju Savienību jeb tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu.

Rezolūcijā uzsvērts, ka uzbrukumu Polijai, ar ko sākās Otrais pasaules karš, veica ne tikai nacistiskā Vācija, bet arī Padomju Savienība.

Rezolūcijā teikts, ka 1939.gada 23.augustā "komunistiskā Padomju Savienība un nacistiskā Vācija parakstīja neuzbrukšanas līgumu, kas pazīstams kā Molotova-Ribentropa pakts, un tā slepenos protokolus, sadalot starp abiem totalitārajiem režīmiem Eiropu un neatkarīgu valstu teritorijas", kas pavēra ceļu Otrā pasaules kara izraisīšanai.

Dokumentā pausta cieņa cīnītājiem pret abu noziedzīgo režīmu tirāniju, tostarp pieminot poļu pretestības kustības dalībnieku Vitoldu Pilecki, kas pirmais Rietumu sabiedrotajiem sniedza aculiecinieka liecības par Aušvicas koncentrācijas nometnē notiekošo.

Deputāti aicinājuši 25.maiju, kad Polijai PSRS uzspiestais komunistiskais toreizējais marionešu režīms trīs gadus pēc Otrā pasaules kara beigām Pilecki noslepkavoja, pasludināt par Starptautisko prettotalitārisma cīņas varoņu dienu.

Vienlaikus EP aicinājis Eiropas Komisiju (EK) apņēmīgi vērsties pret "pašreizējās Krievijas vadības centieniem izkropļot vēsturiskos faktus un attaisnot padomju totalitārā režīma pastrādātos noziegumus".

Deputāti norādījuši, ka šādi mēģinājumi ir viens no komponentiem "informācijas karā pret Eiropu, kura mērķis ir Eiropu sašķelt".

Rezolūcijā nosodīta arī tādu totalitāro ideoloģiju kā nacisms un staļinisms izplatīšana.

Par rezolūcija balsoja 535 EP deputāti, pret - 66, bet 52 balsojumā atturējās.