Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Saeima noraida ideju pensiju piegādi segt tikai invalīdiem un 80 gadus sasniegušajiem 

© f64

Saeima šodien lēma nenodot izskatīšanai komisijās grozījumus, kas paredz, ka pensiju, pabalstu un atlīdzības izmaksa dzīvesvietā personām ar invaliditāti un personām, kuras sasniegušas 80 gadu vecumu, jānodrošina par valsts budžeta līdzekļiem.

Šos grozījumus likumā iesniedza Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) kopā ar citiem opozīcijas partijas "Saskaņa" deputātiem.

Grozījumi tika iesniegti saistībā ar iepriekš paredzēto izmaksu pieaugumu par pensiju piegādi. Pēc tam labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) paziņojusi, ka nauda pensiju piegāžu tarifa sadārdzinājuma kompensēšanai ir rasta.

Vēl pirms tam publiskajā telpā tika paziņots, ka no 2020.gada VAS "Latvijas Pasts" noteiktā maksa par pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā būs 4,88 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā pašlaik noteiktā maksa - 2,39 eiro. Savukārt no 2021.gada maksa pa šo pakalpojumu sasniegs 5,28 eiro.

Klementjevs iepriekš pauda, ka, ja šāds pieaugums būtu noticis, to sajustu "tieši pensionāri virs 80 gadu vecuma un personas ar invaliditāti, jo tieši šo personu ienākumi ir viszemākie".

Viņš norādīja, ka minēto maksājumu saņemšanu dzīvesvietā visbiežāk izmanto sociāli mazaizsargātākie cilvēki - gados visvecākie pensionāri virs 80 gadu vecuma un cilvēki ar invaliditāti. Politiķis vērša uzmanību, ka šīm abām sabiedrības grupām bieži ir apgrūtināta pārvietošanās un nav iespējas pašiem nepastarpināti lietot bankas norēķinu infrastruktūru vai arī jāmēro liels attālums līdz tuvākajai pasta nodaļai.

"Situācija ir ļoti sarežģīta, jo cilvēki ar kustību traucējumiem un gados vecākie pensionāri daudzos gadījumos paši nevar iziet no mājām un saņemt pensiju. Daļa pensionāru neuzticas bankām, citiem jāmēro pārāk liels attālums līdz pasta nodaļai, laukos pensionāriem dzīvesvietas tuvumā nav bankomātu. Gados vecie cilvēki bieži negrib traucēt bērnus un prasīt palīdzību, daudziem bērni dzīvo ārzemēs, līdz ar to pensiju saņemšana dzīvesvietā ir viņiem vienīgā reālā iespēja", pauž Klementjevs.

Grozījumu izmaksas atkarībā no šo cilvēku skaita 2020.gadā veidotu 2,2 miljonus līdz 4,5 miljonus eiro, norādīts likumprojekta anotācijā.