Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Breksita termiņu varētu pagarināt

© AP/Scanpix/LETA

Jaunais Eiropas Parlamenta (EP) sasaukums pieļauj Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb breksita termiņa pagarinājumu, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP deputāti sola noraidīt jebkuru vienošanos par breksitu, kurā nebūtu noregulēts Īrijas jautājums, tāpat eiroparlamentārieši uzskata, ka Apvienotā Karaliste būs vienpusēji atbildīga, ja izstāšanās notiks bez vienošanās.

EP arī uzskata, ka izstāšanās termiņu iespējams pagarināt pēc Apvienotās Karalistes lūguma.

"Izstāšanās līgums ir taisnīgs, līdzsvarots un nodrošina juridisku noteiktību," norāda EP deputāti rezolūcijā, kurā apliecināts parlamenta atbalsts "sakārotas izstāšanās" scenārijam.

Rezolūcija tika pieņemta ar 544 balsīm "par" un 126 balsīm "pret", 38 deputātiem atturoties. Tajā uzsvērts, ka ES un Apvienotās Karalistes sarunās panāktā vienošanās respektē Apvienotās Karalistes noteiktās "sarkanās līnijas" un ES principus, kā arī nodrošina līdzsvarotu risinājumu. Vienošanās arī saglabā pašreizējo situāciju Īrijā, ļaujot turpināt ziemeļu un dienvidu sadarbību un aizsargājot Lielās piektdienas vienošanos.

Deputāti rezolūcijā pauž gatavību atgriezties pie galējā noregulējuma risinājuma attiecībā vienīgi uz Ziemeļīriju, vienlaikus uzsverot, ka nedos piekrišanu Izstāšanās līgumam bez galējā noregulējuma risinājuma vispār.

Ņemot vērā pēdējā laika notikumus Apvienotajā Karalistē, deputāti norāda, ka par izstāšanos bez līguma un tās sekām pilnība būs atbildīga šīs valsts valdība. Viņi arī uzsver, ka šāda izstāšanās neatceltu Apvienotās Karalistes finansiālās saistības un pienākumu ievērot pilsoņu tiesības vai Lielās piektdienas vienošanos. Valstij nepildot savas saistības, EP nedos savu piekrišanu jebkādiem jauniem abu pušu līgumiem.

Deputāti atzinīgi vērtē ES iestāžu un dalībvalstu paveikto, gatavojoties iespējamai Apvienotās Karalistes aiziešanai bez vienošanās.

EP prioritāte joprojām ir ES pilsoņu tiesības Apvienotajā Karalistē, un šīs valsts pilsoņu tiesības citās dalībvalstīs. Tādēļ deputāti pauž bažas par Apvienotās Karalistes uzturēšanās statusa nostiprināšanas shēmas īstenošanu un aicina pārējās dalībvalstis aizsargāt britu pilsoņu tiesības.

Deputāti norāda, ka atbalstītu līguma par ES 50.pantā paredzētā izstāšanās laikposma pagarinājumu, ja šāds pagarinājums būtu pamatots un mērķtiecīgs, piemēram, lai izvairītos no izstāšanās bez vienošanās, rīkotu vispārējas vēlēšanas vai referendumu, atsauktu 50.panta piemērošanu vai apstiprinātu Izstāšanās līgumu, un ja tas negatīvi neietekmētu ES iestāžu darbu.

Saskaņā ar 10.aprīlī ārkārtas Eiropadomē panākto vienošanos Apvienotajai Karalistei no ES jāizstājas, vēlākais, 31.oktobrī.