Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Lielbritānijas parlaments noraida premjera priekšlikumu rīkot pirmstermiņa vēlēšanas

© AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas parlaments pirmdienas vakarā noraidīja premjerministra Borisa Džonsona priekšlikumu sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas 15.oktobrī, dodot pēdējo triecienu Džonsonam pirms parlamenta darba apturēšanas uz mēnesi.

Parlamenta apakšpalāta, kurā ir 650 deputāti, nobalsoja par Džonsona priekšlikumu ar 293 balsīm par un 46 pret, bet tā pieņemšanai bija vajadzīgs divu trešdaļu deputātu atbalsts.

Galvenās opozīcijas partijas pirms balsojuma vienojās neatbalstīt Džonsonu, līdz viņš pakļausies jaunam likumam par bezvienošanās breksita bloķēšanu.

Parlaments pirms tam pirmdien ar nelielu balsu vairākumu apstiprināja deklarāciju, kurā pieprasīta valdības veiktā bezvienošanās breksita seku izvērtējuma publicēšana.

Deklarācija tika apstiprināta ar 311 balsīm, pret balsojot 302 deputātiem. Tajā arī pieprasīts publiskot valdības ierēdņu savstarpējo saraksti, gatavojot lēmumu par parlamenta darba apturēšanu.

Džonsons pirmdienas vakarā parlamentā uzstāja, ka viņš nelūgs jaunu breksita atlikšanu. Premjers apsūdzēja opozīcijas deputātus, ka viņi "liek šķēršļus tautas gribai", mēģinot atlikt 31.oktobrī paredzēto Lielbritānijas aiziešanu no ES.

Pēdējā iespēja panākt vienošanos ar ES, lai novērstu jaunu breksita atlikšanu, būs ES samitā, kas sāksies 17.oktobrī.