Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

ASV valsts sekretārs pieļauj iespēju atsākt sarunas ar talibiem

© REUTERS/SCANPIX/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo svētdien pieļāvis iespēju atsākt prezidenta Donalda Trampa apturētās miera sarunas ar talibiem, ja tie izrādīs "vērā ņemamu apņēmību" ievērot vienošanos par miera atjaunošanu.

Pompeo norādīja, ka Tramps vēl neesot izlēmis, vai izvest karaspēku no Afganistānas, taču brīdināja, ka militārais spiediens uz talibiem tiks pastiprināts, ja tie nepārtrauks savus uzbrukumus.

"Ceru, ka talibi mainīs savu uzvedību un atgriezīsies pie lietām, par kurām mēs runājam. Galu galā tas tiks atrisināts virknē sarunu," intervijā televīzijas kanāla ABC raidījumam "This Week" izteicies Pompeo.

Kā ziņots, Tramps sestdien paziņoja, ka aptur miera sarunas ar talibiem un atceļ Kempdeividā svētdien paredzēto slepeno tikšanos ar Afganistānas prezidentu Ašrafu Ghani un augstākajiem nemiernieku līderiem.

Ar šo paziņojumu viņš nāca klajā, reaģējot uz talibu sarīkoto uzbrukumu Kabulā, kurā līdz ar 11 citiem cilvēkiem gāja bojā arī viens ASV karavīrs.

"Es nekavējoties atcēlu tikšanos un pārtraucu miera sarunas," tviterī paziņoja Tramps.

"Mums nepieciešama vērā ņemama apņēmība" no talibu puses ievērot vienošanos par miera atjaunošanu, televīzijas kanālam CNN sniegtajā intervijā uzsvēra Pompeo, brīdinot, ka gadījumā, ja talibi "neuzvedīsies labi", prezidents negrasās samazināt uz tiem izdarīto militāro spiedienu.