Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Krievijā notiek reģionālās un municipālās vēlēšanas; lielākā uzmanība Maskavai

© AFP/SCANPIX/LETA

Krievijā svētdien notiek reģionālās un municipālās vēlēšanas, no kurām vislielākā uzmanība tiks pievērstaa Maskavas domes vēlēšanām, saistībā ar kurām pēdējā laikā notikušas daudzas protesta akcijas.

Pēdējo nedēļu laikā desmitiem tūkstošu cilvēku ir izgājuši Maskavas ielās, lai protestētu pret varasiestāžu atteikšanos reģistrēt opozīcijas kandidātus pilsētas domes vēlēšanām. Lielākā daļa šo protesta akciju bijušas nesankcionētas un policija tās izklīdinājusi, izmantojot brutālu spēku.

Atbalstu protestētājiem pauduši prominenti blogeri un mūziķi.

Policija pret protestētājiem vērsusies ar spēku, kāds nebija pieredzēts kopš 2011. un 2012.gada demonstrācijām pret Vladimira Putina atgriešanos prezidenta amatā.

Vienā no protestu akcijām jūlijā tika aizturēti vairāk nekā 1400 cilvēki, no kuriem vairums vēlāk tika atbrīvoti.

Tomēr vairāki cilvēki ir notiesāti par "vardarbību pret policiju" protestu laikā.

Blogerim Vladislavam Siņicam tika piespriests piecu gadu cietumsods par tvītu, kurā pausts aicinājums uzbrukt tiesībsargājošo iestāžu darbinieku bērniem. Ieraksts tviterī tika publicēts, reaģējot uz opozīcijas protestu brutālo izklīdināšanu Maskavā.

Analītikas firmas "R.Politik" vadītāja Tatjana Stanovaja uzskata, ka šie protesti izgaismojuši pieaugošo plaisu starp varasiestādēm, kas vēlas saglabāt "status quo", un Krievijas pilsoņiem, kas vēlas politiskas pārmaiņas.

"Maskavas parlamenta vēlēšanas kļuvušas par lakmusa testu varasiestāžu spējām pieņemt šo jauno realitāti," ziņu aģentūrai AFP norādīja Stanovaja.

"Viņi mēģināja rīkoties un domāt tāpat, kā vecos laikos. Putins uzskata, ka viss ir kārtībā," viņa piebilda.

Varasiestādes īslaicīgi aizturēja gandrīz visus opozīcijas politiķus, kas gatavojās kandidēt Maskavas domes vēlēšanās.

Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs aicina maskaviešus balsot atbilstoši viņa komandas izstrādātajam plānam "Gudrā balsošana" un atbalstīt tos opozīcijas kandidātus, kuriem ir lielākās izredz sakaut Kremļa atbalstītos politiķus.

Maskavas domes vēlēšanas 8.septembrī 7,2 miljoniem balsstiesīgo Maskavas iedzīvotāju būs iespēja ievēlēt 45 deputātus vienmandāta apgabalos. Pašlaik Maskavas domē dominē valdošā partija "Vienotā Krievija", kas cer saglabāt kontroli, lai gan šoreiz neviens no Kremļa atbalstītajiem politiķiem oficiāli nekandidē no "Vienotās Krievijas" saraksta.

Navaļnijs šīs vēlēšanas nodēvējis par referendumu, kas parādīs, vai krievi uzticas varasiestādēm un valdošajai partijai, kuras popularitāte pašreiz ir noslīdējusi līdz rekordzemam līmenim.

"Vienīgais veids, kā pateikt "nē", ir koordinēt balsošanu par spēcīgākajiem konkurentiem "Vienotās Krievijas" kandidātiem," norādīja Navaļnijs.

""Gudrā balsošana" ir protests," apliecināja Navaļnija pretkorupcijas fonda juriste Ļubova Soboļa.

"Tas ir protesta balsojums pret nekam nederīgajiem kandidātiem no valdošās partijas, zagļiem un neliešiem, kuri nedarbojas tautas interesēs," tvītoja Soboļa.

Tomēr Navaļnija iniciatīva ir sašķēlusi opozīciju. Bijušais Krievijas naftas kompānijas JUKOS vadītājs un Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis ir aicinājis maskaviešus balsot tikai par tiem kandidātiem, kuri nosoda politiskās represijas.

Svētdien vēlēšanas notiks visos 85 Krievijas reģionos.

Tiks ievēlēti gubernatori 16 reģionos un 13 reģionos notiks likumdošanas sapulču vēlēšanas, tostarp Krimā, kuru Krievija okupēja 2014.gadā.

Ārpus Maskavas vislielākā uzmanība tiek pievērsta Sanktpēterburgai, kur tiks ievēlēts jauns gubernators. Par šo amatu cīnīsies pašreizējais gubernatora vietas izpildītājs Aleksandrs Beglovs, kuru atbalsta Kremlis, taču tautā viņš ir ļoti nepopulārs.

Novērotāji pieļauj, ka sabiedrības neapmierinātība ar politisko vidi Sanktpēterburgā var arī neatspoguļoties vēlēšanu rezultātos, bet prognozē, ka arī tur tuvākajos mēnešos gaidāmi protesti.

"Dažādās pilsētās un sociālajos slāņos situācija Krievijas sabiedrībā kļūst viegli uzliesmojošāka. Ir tikai jāaizdedzina sērkociņš," sacīja Stanovaja.