Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Polijas prezidents nosoda Krievijas imperiālistiskās tieksmes

© Reuters/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda svētdien Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienas piemiņas ceremonijā Varšavā nosodīja mūsdienu Krievijas imperiālistiskās tieksmes.

"Nesen pat esam redzējuši imperiālistisko tendenču atgriešanos Eiropā, mēģinājumus mainīt robežas ar spēku, uzbrukumus citām valstīm. teritoriju sagrābšanu, iedzīvotāju paverdzināšanu," sacīja Duda Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienas piemiņas ceremonijā Varšavas Pilsudska laukumā.

Lai gan Polijas prezidents savā runā kokrēti nepieminēja Krieviju, viņš kā piemēru robežu mainīšanai ar spēku minēja agresiju pret Gruziju 2008.gadā un pret Ukrainu 2014.gadā. Abos gadījumos agresors bija Krievija.

Duda aicināja "Eiropas un pasaules līderus, NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis" nemēģināt pielabināties agresoriem.

"Jābūt sankcijām, izlēmīgai rīcībai. lai būtu skaidrs, ka jebkāda militāra agresija sastapsies ar stingru reakciju, un tā būs izlēmīga un spēcīga," piebilda Polijas prezidents.

Ceremonijā runāja arī Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers un ASV viceprezidents Maiks Penss, taču viņi savās runās nepieminēja Krieviju.

Jau ziņots, ka Šteimeiers citā Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienas piemiņas ceremonijā svētdien lūdza piedošanu Polijai.

Šteinmeiers piedalījās ceremonijā Polijas vidienes pilsētā Veluņā, kas kara sākumā pirmā tika pakļauta nacistu gaisa spēku bombardēšanai.

"Es noliecos uzbrukuma Veluņai upuru priekšā. Es noliecos vācu tirānijas poļu upuru priekšā. Un es lūdzu jūsu piedošanu," sacīja Šteinmeiers gan vācu, gan poļu valodā.

"Tie bija vācieši, kas Polijā pastrādāja noziegumus pret cilvēci," teica Vācijas prezidents.

"Ļaujiet man kā Vācijas federālajam prezidentam jums apliecināt, ka mēs to nekad neaizmirsīsim," uzsvēra Šteinmeiers.

"Mēs gribam to atcerēties un mēs to atcerēsimies. Un mēs uzņemsimies atbildību, kāda mums pienākas atbilstoši vēsturei," piebilda Vācijas prezidents.

Savukārt Duda ceremonijā nodēvēja nacistiskās Vācijas iebrukumu Polijā par barbarismu un kara noziegumu.

"Esmu pārliecināts, ka šī ceremonija ieies Polijas un Vācijas draudzības vēsturē," uzsvēra Duda un pateicās Šteinmeieram, ka viņš ieradies uz ceremoniju.

Par Otrā pasaules kara sākuma datumu tiek uzskatīts 1939.gada 1.septembris, kad nacistiskās Vācijas karaspēks iebruka Polijā. Pēc šī uzbrukuma Vācijai pieteica karu Lielbritānija un Francija.