Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Baltkrievijas prezidents cer atvērt "jaunu lapaspusi" attiecībās ar ASV

© AP/SCANPIX/LETA

Uzņemot vizītē ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paudis cerību atvērt "jaunu lapaspusi" attiecībās ar Savienotajām Valstīm.

Lukašenko, kurš ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, izteica cerību, ka Boltona vizīte kļūs par pagrieziena punktu abu valstu savstarpējās attiecībās, kurās gadiem valdījusi neuzticība.

"Kopš sāka pasliktināties mūsu attiecības ar Savienotajām Valstīm, mēs esam pastāvīgi ierosinājuši pāršķirt šo slikto lappusi un atvērt jaunu nodaļu mūsu attiecībās," sacīja Lukašenko.

Viņš norādīja, ka Boltona vizīte palīdzēs "radīt pamatu turpmākajām attiecībām", un pauda cerību, ka būs iespējamas atklātas diskusijas par visiem jautājumiem.

"Vēsture virzās uz priekšu. Pagājis ilgs laiks kopš Padomju Savienības sabrukšanas un ģeopolitiskā situācija ir mainījusies," norādīja Boltons.

ASV vēstniecība Minskā iepriekš ziņoja, ka Boltons vizītes laikā apspriedīs "reģionālo drošību un uzsvērs ASV atbalstu Baltkrievijas suverenitātei un neatkarībai".

Baltkrievija bieži tiek dēvēta par "Eiropas pēdējo diktatūru", un tā ir lielā mērā izolēta no starptautiskās sabiedrības, vienlaikus uzturot ciešas saites ar Krieviju.

Baltkrievija ilgstoši bija pakļauta Rietumu sankcijām, jo valstī tiek pārkāptas cilvēktiesības un nav brīvu un godīgu vēlēšanu.

2016.gadā ASV atviegloja Baltkrievijai piemērotās sankcijas, apgalvojot, ka tas atvēris durvis plašākām tirdzniecības saistēm. Arī Eiropas Savienība (ES) atcēla sankcijas, savu lēmumu skaidrojot ar vēlmi iedrošināt Baltkrieviju ievērot cilvēktiesības.

Taču kopš protestiem pret valdību 2017.gadā Baltkrievijas varasiestādes pastiprinājušas mediju cenzūru, vajājot un izdarot spiedienu pret neatkarīgajiem žurnālistiem un aktīvistiem.

Boltona vizīte varētu izraisīt bažīgu reakciju Maskavā, kas kaimiņvalsti Baltkrieviju uzskata par svarīgu partneri.

Pirms Baltkrievijas apmeklējuma Boltons trešdien viesojās Kijevā, kur viņš tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un pauda atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei.

Šodien Boltons tikās arī ar Moldovas prezidentu un premjerministru.

Moldovā nesen tika izveidota netipiska jauna valdība, kurā apvienojušies proeiropeiskie un prokrieviskie politiskie spēki.

Analītiķi uzskata, ka Boltona vizītes mērķis ir "vājo punktu" meklēšana pie Krievijas robežām, lai palielinātu savu ietekmi Ukrainā, Baltkrievijā un Moldovā.

Boltona ierašanās Baltkrievijā ir augstākā ranga ASV vizīte šajā valstī pēdējo 20 gadu laikā, norādījusi ASV domnīca "Stratfor". Pēdējais ASV vēstnieks Minskā pameta Baltkrieviju 2008.gadā, kad starp abām valstīm izcēlās domstarpības par sankcijām.

"Kamēr Baltkrievija joprojām paliek stingri Krievijas orbītā, valstu nesenie strīdi par naftu varētu būt radījuši iespēju Savienotajām Valstīm mēģināt paplašināt saites ekonomikas un enerģētikas jomās," uzskata "Stratfor".