Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Debesīs uzņemšanas svētkos ne bez politiķiem

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Pēc Latvijas enciklopēdijas sniegtajām ziņām, Latvijā varētu būt aptuveni 370 tūkstoši katoļu baznīcai piederīgo. Tiem Aglonā šodien notiek vieni no nozīmīgākajiem svētkiem – Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki, kurus ar savu dalību tradicionāli pagodina arī valsts augstākās amatpersonas un daži ministri.

Tradicionāli uz svētkiem Valsts prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidentu uzaicinājis Romas Katoļu baznīcas Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps, Latvijas bīskapu konferences priekšsēdētājs Jānis Bulis.

Visciešāko saikni ar Romas katoļu baznīcu izjūt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, jo viņa piedalīsies ne tikai svētku kulminācijā - galvenajā Svētku misē, bet līdz ar tūkstošiem katoļticīgo viņa vakar piedalījās arī Tautas krustaceļā. Baznīca norāda, ka apzīmējumam - Tautas krustaceļš - nav nekādas teoloģiskas nozīmes. Baznīca šādu nosaukumu svētceļnieku un citu klātesošo veiktajam gājienam Aglonas sakrālajā laukumā devusi, jo krustaceļā cilvēki nevis individuāli lūdzas, bet visa tauta kopā meditē.

Tikai svētku centrālo notikumu, kas Aglonā notiks šodien, apmeklēs Valsts prezidents Egils Levits un trešā augstākā valsts amatpersona - premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Skaidrojot K. Kariņa dalību katoļu svētkos, viņa padomnieks Sandris Sabajevs norāda, ka K. Kariņa dalība šajos svētkos atbilst protokola tradīcijām līdzīgi kā citos valstī svarīgos pasākumos, kur piedalās valsts augstākās amatpersonas.

Savukārt prezidenta E. Levita klātbūtne Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos lieliski sasaucas ar viņa prezidentūras vadmotīvu - būt visas Latvijas tautas prezidentam.

Tradicionāli svētkus Aglonā apmeklējuši arī kultūras ministri, taču nesen šajā amatā apstiprinātais Nauris Puntulis uz Aglonu nedošoties. Viņa padomniece Inga Vasiļjeva paskaidroja, ka budžeta veidošanas un citu amata pienākumu dēļ ministra darba kārtība ir noslogota tā, ka laika Aglonas apmeklējumam vienkārši nepietiek.

Arī tieslietu ministra amatā esošais Jānis Bordāns iepriekš ir apmeklējis Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus, taču Neatkarīgajai tā arī neizdevās noskaidrot, vai viņš arī šogad apmeklēs Aglonu.

Vēsturiski Aglona ir izveidojusies par svētceļojuma vietu - Aglonas Dievmātes starptautisko sanktuāriju, kurā pulcējas dažādu konfesiju ticīgie, garīdznieki, svētceļnieki no Latvijas un citām valstīm, atsevišķu ārvalstu diplomāti, dažādu sabiedrības vecuma un nodarbošanos grupu pārstāvji, ikviens interesents, kā arī valsts augstākās amatpersonas, kas simboliski vienojas kopīgā lūgšanā par valsti. Šogad svētku pasākumus Aglonā apmeklēs arī Lietuvas Seima priekšsēdētājs.