Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

ZZS sola cīnīties par uzņēmēju tiesībām un nabadzības mazināšanu

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) prioritātes būs iestāšanās par Latvijas nacionālo interešu aizsardzību, tajā skaitā atbalsts mazo un vidējo uzņēmēju problēmu risināšanai un nabadzības mazināšanai iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, pauda jaunais ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Tā politiķis komentēja ZZS darbības virzienus, viņam pārņemot politiskā spēka vadību. Viņš solīja, ka partiju apvienība strādās, lai pieaugtu iedzīvotāju labklājības līmenis, "jo cilvēkiem ir gan valstsgriba, gan arī ēstgriba".

Politiķis, kurš ir arī ZZS veidojošās Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs, norādīja, ka, iestājoties par nacionālajām vērtībām, partiju apvienība līdz ar to piedāvā alternatīvu citam politiskajam virzienam, ko aizstāv atsevišķi politiķi, piemēram, daļa no citiem Eiropas "zaļajiem". Šis otrs virziens ir Eiropas Savienības federālisms, atteikšanās no nacionālo valstu principa un saplūšanu "vienotā masā", un ZZS ir pret šādu pieeju, uzsvēra Tavars.

Politiķis norādīja, ka ZZS "turēs pie vārda" Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) par plāniem veikt ar nodokļiem neapliekamā ienākumu minimuma palielināšanu. Ja valdība nolems to veikt, tad ZZS šo soli atbalstīs "par simts procentiem", pauda Tavars.

Viņš skaidroja, ka attiecīgie līdzekļi caur patēriņa nodokļiem atgriezīsies valsts budžetā, jo trūcīgākajiem iedzīvotājiem būs iespēja iegādāties labākus pārtikas produktus. Politiķis norādīja, ka nepieciešams strādāt pie to cilvēku labklājības uzlabošanas, kuru ienākumi ir zem 400 eiro vai pat zem 200 eiro.

Tavars kā problēmu, kam nepieciešams risinājums, norādīja, viņaprāt, pastāvošās "represijas" pret atsevišķiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuriem bankas, pēc viņa paustā, slēdzot ciet kontus saistībā ar darījumiem ar Neatkarīgo Valstu sadraudzības (NVS) dalībvalstīm. Politiķis gan norādīja, ka nav tiesīgs nosaukt, kas ir šie uzņēmumi. Viņš vērsa uzmanību, ka šiem uzņēmējiem nāk piedāvājumi no dažām citām valstīm, kur tiek piedāvāti nodokļu maksas atvieglojumi gan attiecībā uz maksājumu summu, gan attiecībā uz norēķinu veikšanas procedūru. Neatrisinot šo problēmu, Latvijai pastāv risks zaudēt pienesumu ekonomikai, ko nodrošina šie aktīvie cilvēki, teica ZZS valdes priekšsēdētājs.

ZZS iekšienē izrunājuši arī to, ka politiskais spēks neatkārtos iepriekš pieļautās kļūdas, tajā skaitā, vairs tik daudz neuzklausīs tos padomdevējus, kas nākuši ar kļūdainām idejām, norādīja politiķis. Politiskajam spēkam vadot valdību, bijuši arī panākumi, tomēr ir vairākas lietas, kurās politiskais spēks tagad rīkotos pilnīgi citādi, atzina ZZS valdes priekšsēdētājs.

Tavars uzskata, ka problēmas finanšu sektorā bija izveidojušās jau iepriekšējo valdību darba laikā, bet "sprāga" ZZS vadītā Ministru kabineta pastāvēšanas periodā. Viņš norādīja, ka, ļoti iespējams, vajadzēja konstatētās problēmas risināt citādāk. Apkarojot neskaidras izcelsmes līdzekļu plūsmas, iespējams, paralēli varēja panākt, ka "ABLV Bank" netiek slēgta, sprieda politiķis.

Pēc viņa paustā, kļūda bijusi tā, ka nodokļu reformā tika pieļauti kompromisi, lai saglabātu valdības stabilitāti. Tāpat, lai "glābtu "Jauno Vienotību"", tika pieļauts, ka Izglītības un zinātnes ministrijas līmenī netiek izpildīts solījums par pedagogu algu pieaugumu, apgalvoja Tavars.

Kā ziņots, 10.jūlijā par ZZS valdes priekšsēdētāju tika apstiprināts Tavars.