ASV vēstnieka amata kandidāts sola mudināt Latvijas valdību apkarot naudas atmazgāšanu

© Nora Krevneva/ F64 Photo Agency

ASV vēstnieka amatam Latvijā nominētais karjeras diplomāts Džons Kārvails šonedēļ uzklausīšanā ASV Senāta Ārlietu komitejā pavēstīja, ka apstiprināšanas gadījumā mudinās Latvijas valdību izstrādāt un īstenot reformas korupcijas un naudas atmazgāšanas apkarošanai.

Kārvails arī norādīja, ka viņš atbalstīs centienus risināt holokausta laiku jautājumus, tādus kā ebreju sabiedriskā īpašuma restitūcija.

Pēc Kārlaila teiktā, viņa nolūks ir stiprināt ASV un Latvijas attiecības, vienlaikus aizstāvot un virzot ASV intereses Latvijā un Eiropā.

"ASV un Latviju saistošās saites ir nesaraujamas. Mēs kopā NATO esam vadošie savās saistībās kolektīvajai aizsardzībai un mūsu aizsardzības izdevumu investīcijās. Mūsu ekonomikas ir plaukstošas. Mēs sadarbojamies Eiropā un Vidusāzijā, lai veicinātu demokrātiju, labu pārvaldi, tirgus ekonomiku un likuma varu. Un mēs sadarbojamies ik dienu, lai nodrošinātu, ka mūsu transatlantiskā kopiena paliek spēcīga un izturīga," paziņoja Kārvails.

"Es stiprināšu mūsu robusto sadarbību drošības jomā. Es strādāšu, lai palielinātu mūsu divpusējo tirdzniecību un investīcijas. Es paplašināšu mūsu jau šobrīd spēcīgo sadarbību demokrātijas, likuma varas virzīšanai un attīstībai Austrumu partnerības valstīs un Vidusāzijā," pavēstīja Kārvails.

"Mūsu attiecību stiprināšana arī nozīmē grūtu un sarežģītu jautājumu risināšanu ar Latviju. Ja mani apstiprinās, es izdarīšu spiedienu Latvijas valdībai izstrādāt, pieņemt un īstenot reformas valstī pastāvošo kritiskās korupcijas un naudas atmazgāšanas draudu risināšanai," norādīja Kārvails.

"Pirms nedaudz vairāk kā 100 gadiem Latvija pasludināja neatkarību. Šajos gados ASV bijusi starp Latvijas stingrākajiem partneriem," sacīja Kārvails.

Kārvailam vēl ir jāsaņem ASV Senāta apstiprinājums. Tā kā apstiprinājums vēl nav saņemts, Kārvaila ierašanās datums Latvijā nav noteikts.

Kārvails pašreiz ir ASV Valsts departamenta Personāla plānošanas un attīstības biroja direktora vietnieks. Pirms tam viņš strādājis diplomātiskajā dienestā dažādos amatos ASV vēstniecībās Brunejā, Nepālā, Itālijā, Irākā un Kanādā.

Pašreizējā ASV vēstniece Nensija Petita ASV Senātā amatā tika apstiprināta pirms trīs gadiem - 2015.gada 24.jūlijā. Lai gan vēstnieka amata termiņš parasti ir trīs gadi, Petita vēl turpina darbu Rīgā.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā bijuši deviņi ASV vēstnieki. Lielākā daļa bijuši karjeras diplomāti, izņemot divus politiski izraudzītus vēstniekus, kad pie varas bija Džordžs Bušs.

Svarīgākais