Uzieta telefonsaruna, kurā bijušais ASV prezidents dzirdams lietojam rasistiskus izteikumus

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Bijušais ASV prezidents Ronalds Reigans laikā, kad vēl tikai ieņēmis Kalifornijas gubernatora amatu, telefona sarunā ar toreizējo prezidentu Ričardu Niksonu, izsakoties par afrikāņiem, lietojis rasistisku vārdu, viņus dēvējot par "mērkaķiem", liecina nesen arhīvā uzietas sarunas ieraksts.

1971.gada oktobrī notikušās sarunas ierakstu uzgājis bijušais Ričarda Niksona prezidenta bibliotēkas direktors Tims Naftali, un viņa atklājums trešdien publicēts žurnāla "The Atlantic" tīmekļa versijā.

Ierakstīta Reigana telefonsaruna ar Niksonu pēc ANO balsojuma par Ķīnas Tautas Republikas atzīšanu.

Reigans bija dedzīgs Taivānas aizstāvis un pauda Niksonam dusmas par Āfrikas valstīm, kas pretēji ASV nostājai ANO nobalsoja par Ķīnas Tautas Republikas atzīšanu.

Telefonsarunā Reigans, kurš 1980.gadā kļuva par ASV prezidentu, kritizēja Āfrikas valstis, kas bija nostājušas pret ASV.

"Vakar vakarā, es tev saku, skatoties televīzijā to, ko es skatījos," sarunas gaitā sacījis Reigans, "redzēt šos, šos mērkaķus no šīm Āfrikas valstīm - lai viņi nolādēti, viņi joprojām jūtas neērti, uzvilkuši kurpes."

Niksons atbildējis, skaļi smejoties, un līksmi atkārtojis Reigana izteikumus citās ierakstītajās telefonsarunās saviem padomniekiem.

Naftali, kurš šobrīd ir asociētais profesors Ņujorkas Universitātē, sacīja, ka daļa sarunas, kurā dzirdami Reigana izteikumi, sākotnēji nav bijusi pieejama, lai aizsargātu viņa privātumu, bet pilnu versiju Nacionālais Arhīvs padarījis pieejamu pirms divām nedēļām.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.