Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

"Saskaņas" reitings krītas jau vairākus mēnešus pēc kārtas

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

No valdībā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem jūlijā augusi vienīgi Jaunās konservatīvās partijas (JKP) popularitāte, bet pārējās partijas piedzīvojušas atbalsta kritumu, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma", atsaucoties uz socioloģisko pētījumu centra SKDS veikto aptauju.

Ja Saeimas vēlēšanas norisinātos jūlijā, visvairāk vēlētāju - 14,7% - atbalstītu "Saskaņu". Tomēr "Saskaņas" reitings krītas jau vairākus mēnešus pēc kārtas. Jūnijā tas bija 15,8%, bet maijā - 17,5%.

Otro vietu partiju reitingā ieņem premjera pārstāvētā "Jaunā Vienotība", taču arī šim politiskajam spēkam pēdējā mēneša laikā atbalstītāju skaits ir sarucis no 10,5% jūnijā līdz 8,5% jūlijā.

Kāpumu reitingā no piektās uz trešo vietu ar 1,3 procentpunktu atbalsta pieaugumu piedzīvojusi Saeimas opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība, sasniedzot 7,6% atzīmi.

Ceturtajā un piektajā vietā SKDS veidotajā partiju reitingā ierindojas valdībā pārstāvētās nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Attīstībai/Par!" (AP). Šos politiskos spēkus jūlijā būtu gatavi atbalstīt attiecīgi 6,3% un 5,7% vēlētāju. Līdz ar to VL-TB/LNNK mēneša laikā piedzīvojusi atbalsta kritumu par 1,4 procentpunktiem, bet AP - par 1,1 procentpunktu.

Vienīgā valdībā pārstāvētā partija, kuras atbalsts jūlijā pieaudzis, ir reitinga sestajā vietā esošā JKP, kuru būtu gatavi atbalstīt 5% vēlētāju, un tas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā jūnijā.

Mēneša laikā atbalsts palielinājies arī 13.Saeimā neievēlētajām Latvijas Reģionu apvienībai (LRA) un Latvijas Krievu savienībai (LKS), kuras jūlijā būtu gatavi atbalstīt attiecīgi 3,6% un 2,3% vēlētāju. LRA reitings mēneša laikā pieaudzis par 0,6 procentpunktiem, bet LKS - par 0,7 procentpunktiem.

Parlamentā neievēlētās partijas "Progresīvie" atbalsts jūlijā sarucis par 0,9 procentpunktiem līdz 2,1% atzīmei, bet reitingu noslēdz valdībā pārstāvētā "KPV LV" ar 1,6% vēlētāju atbalstu, kas ir par 1,8 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš.

Jūlijā veiktās SKDS aptaujas dati liecina, ka 22,2% vēlētāju nezina, par ko tagad atdotu savu balsi Saeimas vēlēšanās, bet 19,9% respondentu pauduši, ka parlamenta vēlēšanās nepiedalītos. Gan neizlēmušo, gan nebalsojošo respondentu īpatsvars pēdējā mēneša laikā pieaudzis attiecīgi par 4 un 1,2 procentpunktiem.