Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Kariņš informē, kad valdībā diskutēs par LU rektora vēlēšanu procesu

© AFP/ SCANPIX

Jautājumu par Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanu procesu Ministru prezidents un ministri diskutēs un vērtēs, kad izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) iesniegs visu šīs lietas dokumentāciju, par Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) pausto informēja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Taujāts par nostāju attiecībā uz Indriķa Muižnieka atkārtotu apstiprināšanu LU rektora amatā, valdības vadītājs norādīja, ka tikai pēc attiecīgo materiālu saņemšanas Ministru kabineta locekļiem būs iespējas iepazīties ar pilnu informāciju.

Premjers atzīst, ka LU rektora vēlēšanu process ir izraisījis plašu diskusiju sabiedrībā.

Sabajevs pastāstīja, ka saskaņā ar ierasto kārtību, šī jautājuma izskatīšanas valdībā datums tiks noteikts pēc attiecīgo dokumentu saņemšanas. Iepriekš izskanējis, ka šī lieta valdībā varētu tikt lemta neagrāk kā 13.augustā, kad varētu notikt nākamā kārtējā valdības sēde.

Kā ziņots, Šuplinska norādījusi, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

Pirmo balsojumu par Muižnieku pavadīja skandāls un pretrunīgi vērtējumi. 24.maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Muižnieka pasludināšana par ievēlētu pie šāda balsu sadalījuma raisīja neizpratni daļā sabiedrības. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.

LU prorektore Ina Druviete uzsvērusi, ka LU rektora vēlēšanas ir notikušas atbilstoši likumam, LU Satversmei un tās bijušas tiesiskas, demokrātiskas, atklātas un pilnībā leģitīmas, tādēļ Šuplinska tiek aicināta rektora Muižnieka kandidatūru virzīt apstiprināšanai rektora amatā valdībā.