Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

EDSO Ukrainas parlamenta vēlēšanas atzīst par konkurējošām

© TASS/SCANPIX/LETA

Svētdien notikušās Ukrainas parlamenta vēlēšanās bijušas "konkurējošas un pamata brīvības kopumā tikušas ievērotas", pirmdien paziņoja Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

"Balsošana bija caurredzama un labi organizēta un caurredzama bija arī balsu skaitīšana," preses konferencē pavēstīja EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja vēlēšanu novērošanas misijas vadītājs Alberts Jonsons.

Kā negatīvus apstākļus viņš minēja mediju neobjektivitāti priekšvēlēšanu kampaņas laikā, kā iemeslu minot televīzijas kanālu atrašanos šaura cilvēku loka īpašumā.

Vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi prezidenta Volodimira Zelenska partija, liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc vairāk nekā 70% biļetenu saskaitīšanas, par Zelenska dibināto partiju "Tautas kalps" balsojuši 42,68% ukraiņu.

Otrajā vietā izvirzījusies prokrieviskā Opozīcijas platforma, par kuru balsojuši 13,04% vēlētāju. Seko bijušā prezidenta Petro Porošenko partija "Eiropas solidaritāte", kas ieguvusi 8,41% balsu.

Iekļūšanai parlamentā noteikto piecu procentu barjeru pārvarējusi arī bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko vadītā partija "Batkivščina" ("Tēvzeme") un rokzvaigznes Svjatoslava Vakarčuka jaundibinātā partija "Balss", par kurām balsojuši attiecīgi 8,03 un 6,17% vēlētāju.

Šie rezultāti visumā atspoguļo pirmsvēlēšanu aptauju prognozes.

Ukrainā ir jaukta vēlēšanu sistēma, un pēc partiju sarakstiem tiek ievēlēta puse no 450 parlamenta deputātiem, kamēr otra puse tiek ievēlēta vienmandāta apgabalos.

Saskaņā ar pašreizējiem balsu skaitīšanas rezultātiem, Zelenska partijai pienākas vismaz 250 mandāti, un tādējādi tā nodrošinājusi sev absolūto vairākumu.

Opozīcijas platforma ieguvusi 44 vietas, "Eiropas solidaritāte" - 26, "Tēvzeme" - 26, bet "Balss" - 20.

Vēl astoņas vietas vienmandāta apgabalos izcīnījušas partijas, kas pēc sarakstiem nav pārvarējušas piecu procentu barjeru, bet 48 vietas ieguvuši neatkarīgie kandidāti.

Vēlētāju aktivitāte sasniedza 49,84%.