Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Boriss Džonsons saskata ES atbildību bezvienošanās Breksita gadījumā

© AFP/Scanpix

Boriss Džonsons, kurš ir viens no galvenajiem kandidātiem uz Lielbritānijas premjerministra amatu, trešdien pauda uzskatu, ka Eiropas Savienība (ES) būtu daļēji atbildīga par iespējamu bezvienošanās Breksitu.

Bijušais Londonas mērs Džonsons savu kampaņu par Terēzas Mejas nomaiņu premjera amatā ir pamatojis ar solījumu, ka Lielbritānija izstāsies no ES 31.oktobrī, kā plānots, pat ja neizdosies panākt vienošanos ar Briseli par šo izstāšanos.

Džonsons trešdien piedalījās pēdējā kampaņas pasākumā Londonā pirms nākamnedēļ gaidāmā paziņojuma par to, kurš kandidāts izraudzīts premjera amatam Konservatīvo partijas balsojumā.

Viņš sacīja, ka vasarā mēģinās vienoties ar ES par jauniem izstāšanās nosacījumiem.

Ja ES tomēr atteiksies būt elastīga vai piekrist kompromisam attiecībā uz Mejas panākto breksita vienošanos, "ja viņi nemainīs ne punktu vai komatu (..) tad mums acīmredzot nebūs citas izvēles, kā gatavoties uz izstāšanos ar atšķirīgiem noteikumiem", teica Džonsons.

ES līderi ir vairākkārt sacījuši, ka viņi neapspriedīs no jauna Breksita vienošanos, kas pērn tika panākta sarunās ar Meju, lai gan Lielbritānijas parlaments šo vienošanos ir trīsreiz noraidījis.

Džonsons un ārlietu ministrs Džeremijs Hants, kurš arī kandidē uz premjera amatu, ir paziņojuši, ka viņi mēģinās panākt Breksita vienošanās izmaiņas, atsakoties no plāna saglabāt atvērtu robežu starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku.

Džonsons un Hants abi apstiprināja, ka nepiekritīs atvērtai robežai Īrijā, un pēc viņu izteikumiem britu mārciņas kurss pret ASV dolāru trešdien kritās līdz zemākajam līmenim vairāk nekā divu gadu laikā.

Meja ir iesniegusi atlūgumu, jo nav spējusi īstenot vienošanos par valsts izstāšanos no ES. Konservatīvo partijas frakcijā no 13.jūnija ir notikuši balsojumi vairākās kārtās par premjera kandidātiem, savukārt 22. jūlijā notiks partijas balsojums par visvairāk balsu ieguvušajiem kandidātiem - Borisu Džonsonu un Džeremiju Hantu.

Šajā balsojumā izraudzītais Mejas pēctecis 23.jūlijā tiks iecelts par partijas līderi, bet nākamajā dienā automātiski kļūs par premjerministru.

Vēlētāju sašutums par Breksita atlikšanām ir palielinājis atbalstu Naidžela Farāža Breksita partijai, kura atbalsta bezvienošanās breksitu.

Džonsons, trešdien atbildot uz jautājumu, vai viņš sadarbotos ar Farāžu, sacīja, ka "izslēdz" šādu sadarbību.