Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ždanoka: Leienai EK prezidenta amatu izdevās iegūt, pateicoties eiroskeptiķiem

© F64

Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatā ievēlētajai Urzulai fon der Leienai Eiropas Parlamenta (EP) vairākuma atbalstu izdevās iegūt, pateicoties tostarp eiroskeptiķu balsīm, norādīja EP deputāte Tatjana Ždanoka (LKS).

Ždanoka pastāstīja, ka Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas deputātu vairākums vakar balsoja pret Leienas kandidatūru. Par viņu savas balsis atdevuši daži deputāti no Skotijas, kuriem paticis Leienas uzstādījums breksita jautājumā, norādīja deputāte.

Politiskā grupa par savu nostāju neatbalstīt Leienu EK prezidenta amatam runāja jau iepriekš, turklāt arī Leienas runa parlamentā grupas viedokli nespēja mainīt, atzina Ždanoka.

"Leienas uzstāšanās bija ļoti veiksmīga, izsvērta un izsmeļoša, taču virkne jautājumu, piemēram, lauksaimniecības politika, palika neskarti. Mūsu galvenais pārmetums ir, ka Leiena nepiedāvā risinājumus pašas nosauktajām problēmām," teica politiķe, piebilstot, ka grupa tomēr ir gatava sadarboties.

Ždanokas ieskatā patlaban nozīmīga problēma ir "niecīgais vairākums", ko izdevies panākt, pateicoties dažām eiroskeptiķu balsīm. Ždanoka pauda izbrīnu, ka Leiena nebalstījās uz proeiropeiskajām grupām. "Ir pretruna starp viņas teikto, jo runa bija spilgti proeiropeiska, un spēkiem, kas viņu atbalstīja. Atbalsts nāca no eiroskeptiķiem," pauda deputāte.

Kā ziņots, EP ar nelielu balsu pārsvaru otrdien apstiprinājis Urzulu fon der Leienu EK prezidenta amatā, paziņojis EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli.

Par Leienu balsojuši 383 no 747 EP deputātiem, 327 balsoja pret, bet 22 atturējās.