Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kariņš: Nesaņēmām tādu informāciju, kas liegtu apstiprināt Mežvietu amatā uz nākamo termiņu

© F64 Photo Agency

Valdība nesaņēma tādu informāciju, kas liegtu Valsts drošības dienesta (VDD) vadītāju Normundu Mežvietu apstiprināt amatā uz otro termiņu, pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš atturējās vērtēt Jaunās konservatīvās partijas ministru rīcību, pametot valdības sēdes slēgto daļu. Vienlaikus valdības vadītājs norādīja, ka ministri lēmumus var pieņemt, tos apspriežot visam Ministru kabinetam klātesot, savukārt jautājumā par Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu amatā diskusijām bija jānotiek slēgtā sēde, ņemot vērā, ka virkne jautājumu skāra informāciju, kas klasificējama kā valsts noslēpums.

"Valdībā darbojas piecu politisko spēku partneri, un es kā valdības vadītājs cenšos visos jautājumos panākt vienprātību. Reizēm ir tādi jautājumi, kur vienprātību nevar panākt, tomēr valdībai ir jārīkojas un mums amatpersonai ir jāpasaka - viņš varēs turpināt darbu vai nevarēs. Šodien sēde notika, tika uzdoti jautājumi un saņemtas labas atbildes. Vairākums ministru uzskatīja, ka Mežvietam ir jāturpina darbs," atzina Kariņš.

Viņš piebilda, ka Latvijā ir vairākas kontrolējošās iestādes, kuras piecu gadu garumā vērtē amatpersonu darbu, tomēr līdz šai dienai neviena iestāde vai komisija neesot nākusi klajā ar pārmetumiem par Mežvieta darbu. "Ja ir iebildumi [pret Mežvietu], tad ir jānāk uz sapulci, kur tiek lemts par šo jautājumu," uzsvēra Kariņš.

Valsts drošības dienesta (VDD) vadītāja Normunda Mežvieta neapstiprināšana amatā uz otro termiņu būtu slikts signāls Latvijas sabiedroto valstu dienestiem, aģentūrai LETA pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Ministrs, komentējot Jaunās konservatīvās partijas (JKP) lēmumu nepiedalīties valdības sēdes slēgtajā daļā, kurā lemts jautājums par Mežvietu, klāstīja, ka politiskā spēka lēmums "atstājis rūgtas mieles".

"Šajā jautājumā bija jāieklausās iekšlietu ministra [Sanda] Ģirģena viedoklī, kurš drošības dienesta darbu novērtēja pozitīvi. Arī no Aizsardzības ministrijas puses vērtējums ir labs, un ir zināms, ka laba sadarbības dienestam ar sabiedroto valstu dienestiem. Ja Mežvieta kungs nebūtu pārapstiprināts, tas būtu slikts signāls mūsu sabiedroto valstu dienestiem," klāstīja Pabriks, JKP rīcību salīdzinot ar "pirmsskolas vecuma līmeņa sadarbību".

Pēc viņa teiktā, koalīcijai "jāiet uz priekšu", jo gaidāmi arī citi nozīmīgi lēmumi, piemēram, nākamā gada valsts budžeta apstiprināšana. Arī šiem lēmumiem seko starptautiskie partneri, tāpēc partijām būs jāspēj vienoties.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs vietnieks Jānis Dombrava aģentūrai LETA pauda, ka nozīme būs tam, kā JKP balsos par valsts budžetu. Viņš izteica cerību, ka JKP lēmumam nebūs izšķiroša ietekme uz koalīcijas darbu.

Jau vēstīts, ka valdība šodien atbalstīja Valsts drošības dienesta (VDD) vadītāja Normunda Mežvieta palikšanu amatā uz otro termiņu.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) šovakar pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka Mežvieta darbu vērtē pozitīvi, tāpēc Mežvieta termiņa pagarinājums esot loģisks lēmums.

Minētais jautājums tika izskatīts Ministru kabineta slēgtās sēdes daļā.

Jaunās konservatīvās partijas ministri otrdien nepiedalījās valdības sēdes slēgtajā daļā, kur ministri lēma par Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu VDD vadītāja amatā, par to žurnālistiem pavēstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Tieslietu ministrs pauda neapmierinātību ar veidu, kādā ticis virzīts jautājums par Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu amatā, proti, tas bijis sasteigts, neizdiskutēts un valdībā apspriests slepeni. Neoficiāli zināms, ka Bordāns pagājušajā nedēļā, pildot premjera amata pienākumus, parakstīja šodienas Ministru kabineta darba kārtību.