Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Levits atklāj, kādēļ uzrunājot Saeimu, starp bijušajiem prezidentiem nepieminēja Kārli Ulmani

© F64 Photo Agency

Stājoties Valsts prezidenta amatā un uzrunājot Saeimu, Egils Levits starp bijušajiem Latvijas prezidentiem nepieminēja Kārli Ulmani, jo viņš pildījis Valsts prezidenta pienākumus pretrunā ar Satversmi.

"Tādēļ es viņu neierindoju bijušo prezidentu sarakstā kā Valsts prezidentu. Kārlis Ulmanis, protams, ir ļoti ievērojams Latvijas valstsvīrs un viņam ir ļoti liels pienesums Latvijas Valsts dibināšanā, Latvijas Valsts sākotnējos gados, demokrātijas iedibināšanā," intervijā Latvijas Radio sacīja Levits, "Kārlis Ulmanis pildīja šo pienākumu pretrunā ar Satversmi, līdz ar to mēs nevaram viņu vērtēt tāpat kā pārējos Valsts prezidentus. Bet viņa pienesums Latvijas Valsts izveidošanā ir nenoliedzams."

"Es nepiederu pie Kārļa Ulmaņa faniem, bet es neesmu arī Kārļa Ulmaņa nopelnu noliedzējs," sacīja Levits.

Pašreiz ir labota Valsts prezidenta mājaslapas sadaļa par bijušajiem Latvijas Valsts prezidentiem, kurā pie Kārļa Ulmaņa fotogrāfijas ievietots teksts tālākai lasīšanai, kas paskaidro viņa nākšanu pie varas.

Pārmaiņas notiks arī Rīgas pils Ģerboņu zālē, kur atrodas pirmskara Latvijas prezidentu portreti. Plānots, ka pie Kārļa Ulmaņa portreta pievienos plāksni ar skaidrojošu uzrakstu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, priekšā vēl gaidāmas diskusijas par praktisko rīcības plānu un plāksnes maiņu.